I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Suveniri s mirisom banatske ravnice

Otvaranjem samostalne radnje za ručno tkanje i izradu suvenira, Ečanka Viorika Magda dala je primer kako hobi može da preraste u profesiju.

Njena radnja „Etno suveniri“ radi pune dve i po godine, i za to vreme je u ruke ljubitelja etno detalja otišlo bezbroj ručno izađenih predmeta od kojih većina ima upotrebnu vrednost.

Sve je krenulo iz zabave i ulepšavanja kućnog prostora, počinje Viorika priču o prvim koracima u samostalnom radu. – Ređali se razni predmeti, među kojima su najčešće bile ikebane. Kasnije sam kao glavnu sirovinu koristila kanap koji sam obavijala oko raznih predmeta i ukrašavala ih košticama voća. Sledeći korak bili su jutani šeširi koje sam ukrašavala cvetovima od kukuruzne šuške i drveta. Nakon što sam prošla obuku za ručno tkanje i izradu suvenira, u svoj rad sam uvrstila i tehniku sa salvetama, popularni „dekupaž“. Posebno mesto u mom radu zauzima izrada posebnih magneta koje zovem „magneti sa dušom“ jer su rađeni sa grizom i to je ono stalno podsećanje na Banat, usađivanje mesta iz kog potičemo, kaže Magda.

I Taxi Zrenjanin

Za otvaranje suvenirnice iskoristila je državnu subvenciju za zapošljavanje i tako se uhvatila u „koštac“ sa svim početničkim procedurama, ali je sada, kada ima svoje mesto na tržištu i krug stalnih kupaca, daleko lakše.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Vrste materijala koji su prošli kroz Viorikine ruke i od sirovine postajali unikatni suveniri, proširili su se i na pamuk, vunu, drvo, prirodnu kožu. U želji da ulepša svakodnevnicu lepšem polu, Viorika Magda od kože izrađuje fine rajfove i šnale za kosu, narukvice, prstenje, broševe, futrole za mobilne telefone. Posebna tehnika koja zaokuplja pažnju ljubiteljima etno predmeta jeste ručno tkanje na razboju, sa kog silaze unikatni šalovi, nadstolnjaci, krpare, torbe.

– Trudim se da svi predmeti i suveniri imaju upotrebnu vrednost, i da oni koji ih nose, pored estetskog doživljaja, imaju i korist. Prilikom ukrašavanja koristim tadicionalne motive sa banatskih i rumunskih nošnji, do modernih šara i detalja koje tržište i trendovi zahtevaju.

Ova kreativna žena svoje proizvode plasira u suvenirnicama širom zemlje, a neretko njeni etno suveniri pređu granicu i odnesu toplinu banatske ravnice u inostranstvo. Izlagala je na brojnim sajmovima u zemlji i inostranstvu – Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bosni.

Na pitanje da li društvene mreže šire tržište i omogućavaju dodatnu prolaznost ka kupcima, Viorika Magda kaže da je održivost starih zanata u današnje vreme vrlo teška, ali da se zahvaljujući internetu i Fejsbuk mreži, može opstati.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh