I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Sugrađani sa mentalnim smetnjama dobijaju svoje mesto u društvu

Veliki broj Zrenjaninaca okupio se sinoć u  Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ na humanitarnom koncertu operske pevačice Višnje Radosav koji su organizovali Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Suncokret“, Grad Zrenjanin i Volonteri Zrenjanina povodom međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

1

– Namera je bila da na ovaj način skrenemo pažnju javnosti na osobe sa invaliditetom, konkretno naših sugrađana sa mentalnim smetnjama. Naši ciljevi su ravnopravnost i jednakost i samim tim se trudimo da što više socijalizujemo te mlade ljude koji su okupljeni u našem udruženju kako bi mogli slobodno da se kreću i kako bih ih ljudi prepoznavali kao sebi ravne. U proteklih godinu dana imali smo inkluzivni karate kamp kao najveću aktivnost, išli smo na brojne izložbe i izlagali naše rukotvorine, organizovali smo Mini olimpijadu vojvođanskih udruženja, rekla je po završetku koncerta Tatjana Prpić ispred udruženja.

Ona je dodala i da sve navedene aktivnosti imaju efekat kod građana koji sve više prepoznaju osobe sa mentalnim smetnjama. Finansiranje ovakvih udruženja je i dalje nedovoljno u odnosu na potrebe ove kategorije sugrađana, te u većini slučajeva volja nije jedini faktor koji je neophodan za organzovanje kreativnih akcija.

I Taxi Zrenjanin

– Izdvojila bih činjenicu da svake godine naši mladi koji su članovi udruženja, postaju sve zreliji i samostalniji i bolje se snalaze, rekla je Prpićeva.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

2

Volonteri Zrenjanina izuzetno su važan segment i pokretač energije mladih u udruženju „Suncokret“.

– Učestvovali smo na mnogim manifestacijama i takmičenjima i tako smo se i spojili sa udruženjem „Suncokret“ kada smo učestvovali na njihovoj Mini olimpijadi, kaže Biljana Tapavički, predstavnica volontera.

Nakon koncerta Višnje Radosav, nastavak humanitarne večeri održan je u Pozorišnom klubu „Zeleno zvono“ nastupom dva zrenjaninska benda – „Francuska sobarica“ i „JOY“.

Pre svirke, članovi udruženja „Suncokret“ priredili su kratku modnu reviju i prikazali kape koje su sami izradili u okviru redovnih radionica.

3

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Suncokret“ postoji u Zrenjaninu od 1973. godine. Osnovano je na inicijativu tadašnjih stručnjaka specijalne škole „9. Maj“, međutim, sadašnje vreme je nametnulo potrebu da roditelji vode Udruženje, jer su upravo oni najmotivisaniji da pomažu i deci i sebi samima, najbolje osećaju problematiku i najuporniji su u iznalaženju načina pomoći i podrške.

Udruženje okuplja mlade ljude sa mentalnim poteškoćama, ali i njihove roditelje, brojne volontere, stručne saradnike i sve ljude dobre volje koji su pronašli sebe u ovoj priči.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh