I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Stroga kontrola vezivanja pojasa na zadnjem sedištu i u Zrenjaninu

Početkom septembra u Srbiji je otpočela pojačana kontrola vezivanja pojasana prednjem ali i zadnjem sedištu automobila.

Tako je patrola saobraćajne policije imala puno pravo da vozača čiji putnici u automobilu nisu propisno vezani, kazni negativnim bodovima i novčanom kaznom u iznosu od pet hiljada dinara.

vezivanje
Važno je napomenuti da po Zakonu o prekršajima kažnjeno lice ima mogućnost dapolovinu kazne plati u narednih osam dana od trenutka kažnjavanja.

Cilj uvođenja ovih pooštrenih mera jeste podizanje svesti građana o bezbednosti putnika u vozilu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Nepropisno vezivanje može imati za posledicu da prilikom čeonog udara, nevezani putnik na zadnjem sedištu velikom brzinom udari u osobu ispred sebe kojoj može naneti ozbiljne povrede, vrlo često sa smrtnim ishodom. Pored toga, tokom prevrtanja nevezana osoba ugrožava život svim ostalim saputnicima, jer se njeno telo nekontrolisano prevrće po vozilu i povređuje ostale.

U Policijskoj upravi Zrenjanin kažu da je tokom prethodne sedmice na teritoriji našeg grada evidentirano 188 prekršaja ove vrste i napominju da kontrolu nastavljaju dalje. Postavlja se pitanje kako postupaju sa vozačima u čijim vozilima nema fabrički ugrađenih priključaka za pojaseve.

– Predviđeno je da putnički automobili proizvedeni nakon 01.01.1971. godine moraju imati pojas za prvi red sedišta. Putnička vozila koja su prvi put registrovana 01.01.1980. godine moraju imati priključke za pojaseve za sva sedišta kojim je to po deklaraciji proizvodnje predviđeno. Sva vozila koja su projektovana i konstruisana za prevoz lica i njihovog prtljaga, odnosno za prevoz tereta, pritom prvi put registrovana u Republici Srbiji nakon 01.03.2012. godine, moraju imati obavezne pojaseve za sva sedišta, izuzev pojedinih vrsta autobusa, navode u Policijskoj upravi.

Na vozače je apelovano da ne smeju demontirati pojasne priključke u svojim vozilima, jer na taj način njihov automobil istog momenta postaje tehnički neispravan i samim tim se može isključiti iz saobraćaja.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh