I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Strani studenti edukuju zrenjaninske srednjoškolce

logozbg_zpsf47bd9f2Zrenjaninski srednjoškolci imali su priliku u prethodne dve nedelje da se edukuju o toleranciji i međuljudskim odnosima učestvujući u prvom delu projekta „Život bez granica“ koji organizuje studentska organizacija AIESEC. Naredne dve nedelje rezervisane su za drugi krug edukacija na temu društvenog aktivizma.

Tokom prvog dela projekta, koji je trajao od 16. do 26. jula, mladi u našem gradu bavili su se temama vezanim za  toleranciju i međuljudske odnose. Drugi deo počinje 31. jula i odnosi se na razvoj društvenog aktivizma, a sve radionice će se održavati u osnovnoj školi „2. oktobar”.

Cilj  „Života bez granica” je edukovanje srednjoškolaca o temama koje su od velikog značaja za multikulturalnu sredinu kakva je Vojvodina. Nakon održanih radionica, njihov zadatak biće osmišljavanje i realizacija akcija na temu tolerancije i društvenog aktivizma.

Karatkeristika projekta je kreiranje i vođenje edukacija od strane inostranih studenata. Njihova uloga je i predstavljanje različitosti, kako bi školarci uočili da svi imamo iste ili slične probleme iako živimo u različitim delovima sveta. U naš grad pristigli su studenti Tajvana, Turske, Ukrajine, Poljske i Azerbejdžana. Za Zrenjanin imaju samo reči hvale, i smatraju da smo izuzetno gostoljubivi domaćini.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

74782_10200227498231094_1341213110_n

Zahvaljujući „AIESEC“ programu inostrane razmene, Shams Mammad Lee iz Azerbejdžana, mogla je da izabere rad na projektima u Turskoj, Ukrajini, Češkoj ali se ipak odlučila Srbiju. O nama je čula puno lepih reči a Zrenjanin joj se dopada više nego Beograd, „jer je lepo i tiho mesto“. Kada se ne druži sa srednjoškolcima, da ne voli da provodi dane na Peskari, ali da obožava šetnje centrom grada i druženja se sa ostalim kolegama u popularnom lokalu „Lion Pub“.

Iako je leto rezervisano za odmor od učenja i ostalih školskih obaveza, nekolicina  đaka odlučila se da raspust provede radno i drugačije nego do sada.

Jedan od njih, Nikola Makljenović prijavio se zato što se i ranije družio sa stranim državljanima pa je smatrao da će ovo biti još jedno zanimljivo iskustvo. Njegova interesovanja odnose se i na ekonomsko-socijalne situacije u drugim zemljama, a želeo je da sazna i kako se ljudi u njima ponašaju prema nacionalnim manjinama i onima koji su diskriminisani. „Ovo je jedan od načina da kvalitetno provedem deo raspusta i naučim nešto novo”, kaže Nikola.

zivot bez granica

Pored njega i Miljana Radivojević je rešila da bude aktivna ovog leta. Ona navodi da joj se najviše dopala prezentacija zemalja iz kojih su studenti došli. „Pružila nam je mnogo novih i korisnih informacija o različitim zemljama sveta i njihovim načinima života- počevši od kulture, do religijje, hrane, stila oblačenja”. Miljana ističe i da je tokom radionica uživala u druženju sa ostalim učesnicima i edukatorima na kreativnim zadacima i igrama.

„Život bez granica” se, pored Zrenjanina, realizuje u još 8 gradova u našoj zemlji. Sa preko 60 godina postojanja u 117 zemalja sveta, AIESEC je najveća svetska organizcija vođena od strane studenata. Njena vizija i misija uvek i svuda je ista- razvijanje liderskog potencijala kod mladih ljudi.

Od marta ove godine AIESEC postoji i našem gradu, na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“. 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh