I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Sterilitet postao veći problem kod muškaraca

Neplodnost je ranije najčešće vezivana za žene zbog čega danas gotovo neverovatno zvuči podatak da prevagu u sterilitetu danas nosi muški faktor.

Iako se o ovom problemu kod parova koji ne mogu da dobiju potomke vrlo retko priča u javnost, lekari su jasni u zaključku da je sterilitet u današnje vreme daleko veći problem u odnosu na period pre dvadeset godina.

neplodnost

Sterilitet može da se podeli na primarni i sekundarni. Pod primarnim se podrazumeva da žena nikada nije ostala u drugom stanju i to u periodu od godinu dana redovnih polnih odnosa. Sekundarni sterilitetom se smatra stanje u kom žena u roku od godinu dana redovnih odnosa ne može da ostane u drugom stanju, a tome su prethodili trudnoća, spontani ili namerni pobačaj, ili vanmaterična trudnoća.

I Taxi Zrenjanin

– Prvo što radimo kod takvih parova jeste određivanje analize sperme, spermogram, koji je najbezbolniji postupak. U Zrenjaninu se spermogram radi u privatnim laboratorijama, i ukoliko nalaz nije uredan, muškarac se upućuje kod urologa. Rezultat analize sperme je uglavnom kada su broj i stanje spermatozoida nezadovoljavajući. Normalne vrednosti se kreću od 60 do 120 miliona spermatozoida u jednom mililitru, a pored toga prati se da li je njihova pokretljivost usporena, kakvi su kvalitet i struktura samih spermatozoida. Sve dalje je posao urologa koji treba da utvrdi zašto se to dešava, odnosno koji je uzrok loših rezultata spermograma. U vremenu u kom živimo, izuzetan uticaj imaju spoljni agensi poput neredovne i nekvalitetne ishrane, nedostatka sna, stresa, bilo fizičkog ili psihičkog, upotrebe nikotina, alkohola, droge. Zanimanje kojim se muškarac bavi može da bude od velikog uticaja. Ako je izložen niskim ili visokim temperaturama, nosi usku odeću, i u delu testisa trpi veliki pritisak što se često dešava kod profesionalnih vozača, priča doktorka Gordana Marković, načelnica Savetovališta za žene u Zrenjaninu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

spermatozoidi
Uzrok neplodnosti mogu biti i nasledni faktori poput Daunovog i Klineferterovog sindroma, zatim zapaljenska stanja poput hroničnog zapaljenja prostate, samog testisa, preležane bolesti poput zaušaka, tuberkuloze, ali i neke polne bolesti poput gonoreje. Kada postoji problem hormonske etiologije, kada se u organizmu stvara manje gonadotropina čiji nedostatak utiče na testise i automatski na spermatogenezu, odnosno stvaranje spermatozoida. Veliki problem može biti i kriptohizam odnosno nespušteni testis koji se nalazi u trbušnoj duplji.

– Poznato je da je testisima potrebna niža temperatura, a trbušna duplja nije takvo mesto. Problem spuštanja testisa u skrotume rešava se u najranijem detinjstvu, a ukoliko se ne reši, u srednjim i starijim godinama se mora odstraniti jer lako može preći u maligni tumor. Problem sa temperaturom mogu stvoriti i proširene vene u testisima, jer kada su krvni sudovi prošireni onda i raste temperatura, a to je opet nepovoljno za spermatogenezu, kaže dr Marković.

Problem sa sterilitetom godinama se menjao. Tako su ranije žene bile u većini slučajeva nosioci tog problema, zatim je nastupio period u kom su razlozi bili izjednačeni, da bi danas muški faktor bio izraženiji.

– Kod žena je najčešći uzrok neplodnosti zapaljenski proces. Da bismo došli do uzroka radimo briseve koji su prvi pokazatelji da li imamo problem sa nekim bakteriološkim faktorom. Analiza na hlamidiju je izuzetno važna. Taj organizam ne daje simptome ali pravi veliki problem, podmuklo stvara zapaljenski proces posebno u predelu jajovoda. Hlamidija stvara priraslice i sa unutrašnje i spoljašnje strane jajovoda, a poznato je da on mora biti pokretan jer se u njemu odvija susret jajne ćelije i spermatozoida. U slučajevima kada je jajovod obrastao priraslicama, on nema pokretljivost, peristaltiku i ostaje krut. Tu se dešava vanmaterična trudnoća, kaže dr Marković.

Lekari kod žena prate sazrevanje jajne ćelije i ovulaciju. Da bi se ustanovila prohodnost jajovoda i stanje unutašnje šupljina materice, radi se ubacivanje kontrasta, odnosno histerosalpingografija. Detaljno se proverava da li je žena imala endometeriozu, polipe, policistične jajnike, miome, da li su rađene neke intervencije na grliću materice. Veoma je važan podatak da li je prva trudnoća kod žene završena abortusom.

Starosne godine izuzetno su važan faktor kod zasnivanja porodice. Parovi danas sve kasnije zasnivaju porodicu, često zbog loših finansijskih prilika. Žena koja ima više od 35 godina smatra se starom prvorotkom ili višerotkom. Kod tih žena se ovulacije više ne dešavaju svakog meseca, a onda kad dođe do ovulacije, jajne ćelije se ne dele uvek kako bi trebalo, zbog čega postoji bojazan od stvaranja anomalija.

– Parovi koji žele a ne mogu da dobiju decu vrlo su saradljivi. Muškarci ne odbijaju saradnju, prihvataju analize jer neplodnost doživljavaju kao problem. Mi smo tu da im pomognemo da shvate da niko u toj situaciji nije kriv i da je najvažnija zajednička želja i krajnji cilj, a to su potomci, poručila je doktorka Gordana Marković.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh