I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

U zgradama Bioelektrika grejanje do 5 puta jeftinije nego u ostalim

U poslednjih pet godina u Zrenjaninu je niklo nekoliko novih stambenih zgrada, kompanije Bioelektrik. Sve su energetski efikasne i imaju energetske pasoše. To znači da su građene od najkvalitetnijih materijala, da je gubitak energije vrlo mali ili ga uopšte nema, a što je najvažnije računi za grejanje su 4 do 5 puta niži nego u zgradama koje su standardno termički izolovane.

STANOVI NOVOGRADNJA ZRENJANIN

Dragan Božjak, vlasnik kompanije Bioelektrik

Najnoviji objekat ove kompanije, u koji se stanari polako useljavaju, je u ulici Đure Jakšića broj 2. O tome koliko u toj zgradi ima slobodnih stanova, kakvo je zrenjaninsko tržište nekretnina, koji su planovi Bio-elektrika i zbog čega je važna kvalitetna gradnja razgovarali samo sa direktorom Draganom Božjakom, po zanimanju mašinskim inženjerom.

I love Zrenjanin: U poslu sa nekretninama ste od 2011. godine. Kako je sve počelo?

PerSu marketi

Dragan Božjak: Počeli smo kao firma koja se bavi izgradnjom, projektovanjem i ugradnjom toplotnih pumpi po sistemu ključ u ruke.  Od većih objekata radili smo Drekslmajer  – 32000 kvadrata, pogon Fijat i BMW, jednu halu od 9000 kvadrata u Fulgaru, Agromarket 1100 kvadrata.

Osim projektovanja u Agromarketu smo radili i grejanje i hlađenje po sistemu ključ u ruke – podno grejanje i hlađenje sa fenkojlovima. U poslednje vreme kompanija se bavi isključivo izgradnjom najsavremenijih, najluksuznijih i najkvalitetnijih stanova. Za sada smo orjentisani na tržište Zrenjanina. Svi naši objekti su uknijženi i odmah se prevode na ime kupca. U objektima koje smo radili primenili smo sva naša dosadašnja znanja i iskustva kada je reč o projektovanju i izvođenju radova na sistemu grejanja i hlađenja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

I love Zrenjanin: Do sada ste izgradili 6 objekata, kakvi su planovi za naredni period?

Dragan Božjak: Kada smo počinjali radili smo manje zgrade. Prva u Save Tekelije 28 je bila sa 8 stanova, druga u Toše Jovanovića 67b sa 5 stanova. Treću smo podigli, takođe, u ulici Toše Jovanvića 26, lamela 1 i ona ima 6 stanova. Četvrta naša zgrada je u Toše Jovanovića 26 lamela 2, sa 8 stanova.

Tose Jovanovica 26

Prva veća koju radimo je u ulici Đure Jakšića 2 i to su dve lamele. Jedna ima 15, a druga 20 stanova. Trenutno gradimo zgradu u ulici Toše Jovanovića 28, a u 2018. godini će biti podignuta zgrada u ulici Koče Kolara 20. Sve zgrade, osim u Đure Jakšića su potpuno useljene. U Đure Jakšića je ostalo 20-ak posto neprodatih stanova, koji su luksuzniji i veći. Prosek kvadrature je 76 kvadrata, jer tu postoji 8 četvorosobnih stanova od 103 kvadrata i dva penthausa – jedan od 133 kvadrata i jedan od 151-og kvadrata. Trosobni stanovi su luksuzniji od preko 90 kvadrata.

Prvi energetski pasoši u Srbiji

I love Zrenjanin: Vaši objekti poseduju energetske pasoše. Zbog čega je to važno?

Dragan Božjak: Svaka naša zgrada poseduje energetski pasoš. Ta obaveza je stupila na snagu krajem 2012. godine, a ja sam još pre toga shvatio da će doći vreme kada će se postaviti standardi ispod kojih neće moći da se radi. Zato smo još 2011. počeli da zidamo energetski efikasne zgrade. Prva dva energetska pasoša u Srbiji dobile su upravo naše dve zgrade. Pošto su znali koje smo materijale koristili, radna grupa firme Henkel ponudila nam je energetske pasoše koji su u tom momentu bili prvi u Srbiji. Stručnjaci Henkela su došli, obavili merenja na zgradama i ustanovili da su one u visokoj klasi energetske efikasnosti. Ti pasoši u tom momentu nisu bili toliko bitni, jer u Srbiji još cena prodaje stan, a ne kvalitet. Ipak, sve više se to menja i ljudi sve više gledaju i traže kvalitetnu gradnju. Nagrade i pohvale za našu gradnju stižu i iz Evrope, ali pošto još nismo u Evropi ja za to nemam nikakvu subvenciju. Kada uđemo u EU nećemo više moći sami da određujemo cenu kvadrata, već će se ona automatski znati na osnovu kategorizacije zgrade.

Cena grejanja od 23 do 30 dinara po kvadratu

I love Zrenjanin: Šta znači energetski pasoš i zbog čega je bitan?

Dragan Božjak: To je signal kupcima da će uštedeti na energentima. Možda će u startu dati malo više novca, ali će im se to vrlo brzo isplatiti i vratiti kroz uštedu na računima. Sistem grejanja i hlađenja je vrlo povoljan. Čak je 4 do 5 puta jeftiniji od grejanja u standardno termički izolovanim objektima. Cena grejanja u našim zgradama je od 23 do 30 dinara po kvadratu. Računi se plaćaju isključivo po utrošku energije. Svaki stan ima kalolimetar i u slučaju da se ne greje, nema potrošnje i ne plaća se ništa. Račun za grejanje za stan od 80 kvadrata je oko 20 evra, dok je za struju u grejnoj sezoni potrebno izdvojiti od 5 do 6 hiljada dinara. Kada nema grejanja to je manje. Na godišnjem nivou jedan trosoban stan u zgradama koje mi radimo, površine od 75 do 95 kvadrata, samo na grejanju i hlađenju može da uštedi oko 1000 evra. U jednoj od naših zgrada svaki stan poseduje svoju toplotnu pumpu i tu je grejanje još jeftinije i košta oko 18 dinara po kvadratu. Taj sistem je dosta skuplji i i još nema efekata tog sistema u gradu Zrenjaninu, jer sa cenom od 850 evra po kvadratu ne mogu da se opravdaju troškovi izgradnje. Tokom narednih godina verovatno će se cena kvadrata menjati na više, jer to zahteva kvaliet gradnje.

I love Zrenjanin: Šta tačno podrazumeva taj sistem?

Dragan Božjak: Zgrada u Toše Jovanovića 67b ima i podno i zidno grejanje i zidno hlađenje. Ta zgrada sem grejanja ima i sistem solarnih kolektora. Svaki stan ima svoj akumulator toplote od 200 litara u podstanici što omogućuje uštedu kroz sistem sanitarne vode. Čak i u zimskim danima, bitno je da je dan vedar, oni imaju neku određenu temperaturu vode. Kada je zima i kada je kišni ili magloviti dan svaki akumulator toplote ima grejač od 2 kilovata pomću kojeg dogreva vodu.

Već su prodati stanovi u zgradama koje će se zidati 2017. i 2018. godine

I love Zrenjanin: Koliko ste sa cenom kvadrata konkurentni?

Dragan Božjak: Cena kvadrata u našim zgradama je 850 evra sa pdv-om. Iako je to možda i najviše u ovom trenutku u Zrenjaninu, skoro svi naši stanovi su prodati još u “sivoj fazi”, tj. u izgradnji. Razlog je upravo u kvalitetu koji nudimo. Možda ostali investitori nude povoljnije kvadrate, ali ne toliko koliko su naši stanovi kvalitetniji.  Oni su jeftiniji od 5 do 10 odsto u odnosu na nas, ali u kvalitetu ne možemo da se merimo. Kada bi se to merilo cene ostalih stanova bi trebalo da budu niže bar 200-300 evra po kvadratu od naše cene, a oni su povoljniji možda 20 do 50 evra po kvadratu. Zbog toga smo već i za 2018. godinu prodali 14 stanova koji će se graditi tokom sledeće godine u ulici Koče Kolara, od kojih su 7 većih i luksuznijih – trosobnih. Tu će biti dve lamele. U jednoj će biti samo trosobni stanovi, ukupno 12 takvih stanova, od 76 kvadrata, a u drugoj će biti i manjih stanova.

Ugrađuju se samo materijali “A” klase

I love Zrenjanin: Šta vas izdvaja od ostalih, koje materijale koristite?

Dragan Božjak: Prednosti zgrada koje radimo su te što su svi materijali koje koje koristimo u “A” klasi. Da bismo na kraju dobili atest najviše kategorije, materijali koje ugrađujemo moraju da budu ”A” klase.

Koristimo Uzdin ciglu koja jedina ima atest na čvrstoću. Ona je najskuplja na tržištu, ali jedino sa njihovim atestom možemo da kompletiramo dokumentaciju za energetske elaborate. Betoni koje koristimo su, takođe, atestirani. Za podno grejanje koristimo granitne ploče sa oko 30 posto boljim emitovanjem energije, uz prvoklasne pločice Maraci iz Italije. Sanitarije su, takođe, prvoklasne.

Nedavno završen objekat u ul. Đure Jakšića 2

Fasada je isto u prvoj klasi – Ceresitova Nemačka sa 15 godina garancije. Stolarija je isto Nemačka Tisen, okovi i nisko emisiono punjeno argonom staklo sa 7 godina garancije. Krovni prozori su Velux sa 10 godina garancije. Sistem grejanja i hlađenja ima 7 godina garancije. Takođe, svi ostali materijali su visokokvalitetni i svi izvođači radova su atestirani.

I love Zrenjanin: Birate samo pouzdane partnere. Koliko u proseku traje izgradnja jednog vašeg objekta?

Dragan Božjak: Kada je reč o izgradnji zgrada potpisujemo ugovore sa proverenim, pouzdanim i atestiranim kompanijama. Trenutno grubu gradnju “pod krov “izvodi frma Mont. Mašinski malter radi firma Vrekić i to je nemački malter kompanije Rofix. Podno grejanje postavlja firma Čalošević iz Novog Sada. Kompanija Gigos je zadužena za fasadu. Atestirani izvođači rade kompletno kupatila, sanitarije, pločice. Vitruvi firma je zadužena za gipsane radove. Ekogradnja izvodi radove na popločavanju dvorišta oko zgrade i popločavanju ulice. Građevinski nadzor sprovodi Svetozar Bijelić.

Godišnje je na našim projektima uposleno od 300 do 500 ljudi. Izgradnja u proseku traje od godinu dana do 15 meseci i to od trenutka kada se dobije građevinska dozvola do uknjižbe objekta.

Sistem grejanja i kvalitetna izolacija omogućavaju velike uštede

I love Zrenjanin: Vi ste mašinski inženjer i specijalnost su vam sistemi za grejanje i hlađenje, a time ste i počeli da se bavite kada ste otvorili privatnu firmu. Kako funkcioniše sistem grejanja u Vašim objketima i od kuda tolika ušteda energije?

Dragan Božjak: Koristimo prvoklasan sistem grejanja nemačke firme Hajmajer. Prednosti visokokvalitetnih sistema su te što se retko kvare, siguro ne najmanje 10-15 godina. Pumpe omogućavaju grejanje vode do 60 stepeni. Mi koristimo pasivni sistem grejanja gde je za podno grejanje potrebna niža temperature vode, od 28 stepeni i tu je velika ušteda. Koristimo toplotne pumpe voda-voda. To znači da uzimamo vodu iz određenog sloja zemlje, na primer, na drugom sloju od 70-75 metara je temperatura vode 16-17 stepeni celzijusa. Od te temperature mi oduzimamo nekoliko stepeni i onda ohlađenu vodu kroz drugi bunar vraćamo u isti sloj zemlje, a razliku u temperaturi preko toplotne pumpe guramo u zatvoreni sistem gde je dogrevamo do zadate temperature. U praksi to znači da uzimamo već zagrejanu vodu koju samo dogrevamo, čime štedimo energiju. Srbiji i Evropa nalaže da do 2020. godine mora da smanji potrošnju energije za 8 posto, a upravo je ovo jedan od načina da se to ostvari.

I love Zrenjanin: Koliko je pored sistema grejanja važno da je objekat dobro i kvalitetno izolovan?

Dragan Božjak: Osim sistema grejanja za uštedu energije je jako važna i sama konstrukcija objekta. Nije problem ugraditi toplotne pumpe, problem je rešiti gubitke kroz izolaciju, pre svega kroz fasadu. Stari objekti upravo tu imaju velike gubitke energije. Na većini zgrada ne postoji izolacija i tu je gubitak energije od 30 do 35 posto. Na našim zgradama je grafitna izolacija debljine 12 centimetara. To je Ceresitov sistem za koji oni daju garanciju od 15 godina. I tu praktično nema nikakvih gubitaka energije. Firma Austroterm ima visoko kvalitetne izolacione materijale – stiropor i stirodur. Na zgradi u ulici Đure Jakšića ugrađeno je oko 6400 kvadrata njihovog materijala.  Fasada koju mi stavljamo košta oko 32 evra po kvadratu, a garancija na nju je zaista ozbiljna. Kada Nemac da garanciju od 15 godina, to je pravih 15 godina garancije. Kod ostalih zgrada u susedstvu, gde je za fasadu plaćano oko 13 evra po kvadratu i gde su korišćeni lošiji materijali, već se nakon prve zime vidi kako je na svim etažama fasada popucala. I ostali segmenti su važni. Kompletna izoalcija podova u prizemlju je 10 cm stirodura, u ostalim etažama je 5 i 6 cm. Tavan je izololvan sa 40 cm. To je evropski standard za “A” klasu gradnje.

I love Zrenjanin: Gde je još moguće ostvariti uštedu energije?

Dragan Božjak: Stolarija je isto kvalitetna. Na našim zgradama je taj segment 0,95 vati po metru kvadratnom Kelvina i to je veće od standarda koji ima Evropa. To znači da kroz sistem stolarije – vrata i prozora gubitka energije gotovo da nema ili je on veoma mali. Takođe, u sve stanove smo ugradili prvoklasnu opremu francuske firme Šnajder. I u stanovima i u tehničkim prostorijama, kao što su hodnici i van zgrade postavljena je led rasveta, čime se ostvaruje značajna ušteda energije. Kada je ambasador Francuske bio u obilasku naših zgrada iznenadio se, jer nije verovao da iko u Srbiji ugrađuje tu opremu, zato što je ona vrhunska, a nije ni jeftina. Inče, ambasador je bio direktor kompanije Šnajder i zna o kakvoj se opremi radi.

I love Zrenjanin: Kako su opremljeni stanovi koje Vaša firma gradi i mogu li kupci da utiču na enterijer?

Dragan Božjak: Kupatila su opremljena prvoklanom keramikom. Tu su ili tuš kabina ili kada, a mogu da se postave i podne rešetke. Baterije za vodu su austrijske firme Herc, sa 15 godina garancije. Dobijaju se kompletne sanitarije i sva galanterija od ormarića do ogledala. Ukoliko žele kupci mogu da biraju vrstu pločica, kao i njihovu, ali i boju sanitarija. U kuhinjama je struja razvučena, a elemente i tehniku kupci sami nabavljaju i montiraju. Standardna visina plafona u stanovima je 2,60,metara, a u zgradi u ulici Đure Jakšića je 2,72 metara. To je više od standarda, pa stanari imaju mogućnost da spuste plafone, a da ne gube na visini prostorija. Širina hodnika je isto vanstandardna i umesto metar i deset, koliko je standard, on je širok metar i po.

Bezbednost garantuju video nadzor i senzori za vrata

I love Zrenjanin: Mnogo ulažete i na polju bezbednoti Vaših objekata. Čime su opremljene zgrade koje zida Bio-elektrik?

Dragan Božjak: Svaki stan poseduje interfon i ima svoj video nadzor preko monitora u boji od 6 inča. Oni su kanadske kompanije Paradox. Čitava zgrada je pod video nadzorom. Takođe, ulazak je na senzor. Svaki stan poseduje 4 priveska i sve je na daljinski, uključujući i ulaznu kapiju. Kada je reč o zgradi u ulici Đure Jakšića 2 tu postoji kružni tok saobraćaja oko zgrade i tu se i ulazna i izlazna kapija otvaraju na senzor. Osim toga, svaki stan u ovoj zgradi ima i svoje natkriveno i obeleženo parking mesto koje se ne prodaje posebno, već je uračunato u cenu stana. To je, takođe, evropski standard – da svaka stambena jedinica ima svoje parking mesto unutar parcele.

U zgradi u ulici Toše Jovanovića 26 postoji podzemna garaža, gde svaki stan ima svoje mesto i gde se iz stanova direktno ide u garažu stepenicama.

Podzemna garaža

Lifta nema jer je to niža zgrada od samo 2 sprata. U novoj zgradi u ulici Koče Kolara koja će se graditi sledeće godine u prizemlju, na nultoj kvoti će biti 14 garaža, tako da će i tu biti malo savremeniji objekat.

Lokacija prodaje stanove

I love Zrenjanin: Vaše zgrade su sve dosta blizu centra grada. Koliko je važan izbor lokacije gde će se graditi objekat?

Dragan Božjak: Lokacija je jako bitna. Možda je i presudna za prodaju stanova. Deo u blizini centra, Mala Amerika i deo Lesnine su i te kako traženi. Bitno je samo da se zgrada završi i stanovi će se prodati. Naše zgrade su udaljene od centra najduže 10-ak minuta laganog hoda. I sve imaju potrebnu infrastrukturu od vrtića i škola koje su u blizini, do igrališta, pijace, pošte…

Prodaja stanova i na kredit

I love Zrenjanin: Da li kod Vas mogu da se kupe stanovi na kredit?

Dragan Božjak: U našim zgradama stanovi mogu da se kupe i na kredit. Postoji mogućnost povraćaja pdv-a za kupovinu prvog stana. Prednost kod novoizgrađenih stanova je to što kupci sem na povrat pdv-a od 10 posto mogu da računaju i na uštedu od prenosa apsolutnih prava. To je odbitna stavka od 2,5 posto koja se ne plaća. Na vrednost stana od 50000 evra ušteda je 1250 evra. Dosta mladih kupuje stanove uz pomoć kredita banaka, jer su sada krediti povoljni. Kamatne stope su trenutno čak i ispod 3 posto.

Kvalitetni stanovi će uvek imati kupce

I love Zrenjanin: Kažu da je tržište nekretnina trpi velike posledice ekonomske krize. Da li Vi delite to mišljenje?

Dragan Božjak: Uvek postoji mogućnost da se radi. U državi se samom izgradnjom zapošljava radna snaga, automatski neke fabrike proizvode materijale, pogotovo ako su domaće fabrike, od toga mnoge porodice žive. Mislim da će izgradnja uvek biti aktuelna i uvek će stanovi moći da se prodaju, samo je pitanje da li se radi kvalitetno ili ne. Ko radi kvalitetno uvek će imati plasman na tržištu.

I love Zrenjanin: Koliko li je teško steći poverenje kupaca, pogotovo što stanove prodajete unapred?

Dragan Božjak: Svaki posao koji sam radio, radio sam kvalitetno. To je stvar opredeljenja čoveka ili će da radi kvalitetno ili neće. Kada sam počeo da radim stambenu izgradnju, rešio sam da će i to biti kvalitetno, jer na tržištu može da opstane samo kvalitet. Loša izgradnja je kratkotrajna i o tome ne želim ni da pričam. Najvažnije je da nas kupci prepoznaju kao ozbiljnog i pouzdanog investitora. Sve što obećamo to i ispunimo, pa čak i više od toga. Trudimo se da uvodimo dodatni sadržaj i da unapređujemo kvalitet usluge za svaku novu zgradu, čak i kada to nije predviđeno predugovorom. Da li je to nadkrivanje parkinga, video nadzor, popločavanje prostora oko zgrade i slično.

INFORMACIJE O STANOVIMA

Više informacija o zgradama Bioelektika možete saznati putem zvaničnog sajta ove kompanije http://bioelektrik.rs/ , putem e-maila bioelektrik.zr@gmail.com ili kontakt telefona: 063 548 523

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh