I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Šta se krije iza izgradnje vrtića na Gradnulici ?

Izgradnja novog zrenjaninskog vrtića „Alisa u zemlji čuda“ započeta je još decembra 2011. godine. Ovaj novi objekat Predškolske ustanove gradi se u naselju Gradnulica, u ulici Žarka Turinskog, na parceli ukupne površine od 3.000 kvadratnih metara. Prvobitnim projektom predviđeno je da ukupna površina objekta bude 1.200 kvadrata, a da kapacitet odgovara prijemu 250 mališana. Sredstva za izgradnju u iznosu od oko 80 miliona dinara obezbedili su Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Grad Zrenjaninin i Mesna zajednica Gradnulica putem samodoprinosa građana.

vrtic_gradnulica

Prizor koji ne asocira na gradilište

Iako su radovi na izgradnji trebali da budu završeni još pre početka školske 2012/2013 godine, od samog starta se nisu odvijali predviđenom dinamikom. Do sada je završena samo faza grubih radova, a svi rokovi su odavno „probijeni“. U JP „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina“, koja vrši nadzor nad izgradnjom, dobili smo informaciju da je u međuvremenu došlo i do nekih izmena na projektu. Te izmene podrazumevaju da se objekat neće sastojati iz ranije predviđenog zabavišta i jaslica, već će imati samo zabavište. Takođe, i kapacitet za smeštaj planiranih 250 mališana biće nešto manji. U ovom javnom preduzeću napominju da su radovi na izgradnji potpuno obustavljeni krajem leta prošle godine, a stiče se utisak da neće ni biti nastavljeni u skorijoj budućnosti.
Pomoćnik gradonačelnika Darko Karan, koji je ujedno i jedan od 7 članova nedavno formirane radne grupe, koja ima za cilj da prati sprovođenje započetih projekata, i ustanovi razloge zbog kojih oni nisu završeni u roku pojasnio je za I love Zrenjanin da je radna grupa prilikom provere predmeta ovog projekta konstatovala nekoliko problema, na čijem će rešavanju raditi u narednom periodu.
vrtic_gradnulica02

PerSu marketi

   Naziv budućeg vrtića se obistinio – Alisa u zemlji čuda…

„Kao i mnoge druge započete investicije, i ovaj projekat je više puta zloupotrebljavan u predizbornoj kampanji prethodne vlasti, s’ tom razlikom da za nepravilnosti u njegovoj realizaciji ne treba kriviti grad Zrenjanin. Naime, grad nema toliko veliku ulogu u izgradnji ovog vrtića, jer je čak 75% sredstava obezbeđeno iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, koji je raspisao i javnu nabavku i odredio izvođača radova. U ovom slučaju postoji veliki problem sa samim izvođačem, tj. firmom „Rad“ iz Apatina, koja je trenutno u blokadi, pa je radove jedno vreme sprovodila firma koja je imala ulogu podizvođača. Ovaj problem grad će verovatno rešavati u koordinaciji sa Fondom za kapitalna ulaganja. Moraćemo da raskinemo ugovor sa pomenutim izvođačem i da raspišemo novu javnu nabavku, kako bismo obezbedili drugogog izvođača koji će ispoštovati ugovor i završiti radove. Pregledajući dokumentaciju ovog projekta ustanovili smo da su u ovom slučaju izvršeni i neki dodatni radovi, koje možemo da svrstamo u  „viškove“. Ti radovi nisu bili navedeni u prvobitnom projektu, pa najpre moramo da proverimo da li su bili po zakonu“, objašnjava Karan.

Opšte je poznata činjenica da se zrenjaninsko naselje Gradnulica godinama unazad suočava sa velikim poteškoćama zbog nedostatka prostora za smeštaj predškolske dece. Sada kada su konačno stvoreni uslovi za izgradnju neophodnog vrtića, radovi su dovedeni u pitanje. Stanovnici ovog dela grada su nezadovoljni novonastalom situacijom, a rešenje problema  je u rukama grada Zrenjanina i AP Vojvodine. Ukoliko situacija bude rešena obezbeđivanjem novog izvođača radova koji će odgovornije pristupiti ugovornim obavezama, novi vrtić bi mogao biti u funkciji neposredo pred početak školske 2013/2014. godine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh