I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Srušeno porodilište u kom su rođene generacije Zrenjaninaca

U krugu zrenjaninske opšte bolnice „Đorđe Joanović“ privodi se kraju rušenje zgrade nekadašnjeg porodilišta u kom su se rodile brojne generacije Zrenjaninaca.

porodiliste1

Prema najranijim podacima, prva bolnica kod nas pominje se 1769. godine. Nalazila se u današnjoj Obilićevoj ulici i imala je na početku samo šest kreveta. Tu se žene nisu porađale, ali je zabeleženo da je imala ginekološke istrumente. Pretpostavlja se da su babice odavde išle u posete ako se iskomplikuje porođaj neke porodilje.

Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ počela je da se gradi aprila 1984. godine, a 24. novembra 1895. godine svečano je puštena u rad. Imala je deset odeljenja koja su bila smeštena u tri jednospratna paviljona i tri prizemne zgrade. U jednoj maloj prizemnoj zgradi bilo je smešteno i Porodilište, a na tom mestu je godinama kasnije izgrađen prostor u koji se smešta Odeljenje patologije.

I Taxi Zrenjanin

Na prelazu iz 19. u 20. vek porođaji su se obavljali u krevetima u kojima su porodilje i ležale, a u toku porođaja zaklanjane su pokretnim paravanima. Složeniji porođaji i ginekološke operacije odvijali su se na hirurgiji. Veliki župan Torontalske županije je 1908.godine na Hiruškom odeljenju postavio dr Reginu Fišer koja je bila prva žena lekar u istoriji ovdašnjeg zdravstva. Ona je vodila i Porođajno odeljenje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

porodiliste-staroStaro porodilište pre rušenja

Kada je 1925. izdvojeno Ginekološko odelenje, za šefa je postavljen dr Ðura Dekanić, prvi ginekolog specijalista. Iste godine u Zrenjaninu je obavljen prvi porođaj carskim rezom.

U zgradu koja se sada ruši, Porodilište je useljeno 1947. godine. Prvih decenija godišnje rađalo se preko 2500 mališana. U ovom veku taj broj pada i ispod 1500 novorođenčadi.

Porodilište je preseljeno u zgradu nove bolnice izgrađene samodoprinosom građana, januara 2007. godine, na prostoru od 1500 kvadrata i uslovima na zavidnom nivou.

U zrenjaninskoj bolnici danas kažu da je razlog rušenja ugrožena bezbednost pacijenata i zaposlenih zbog trošnosti zgrade. Nakon temeljne sanacije, na tom mestu je predviđena izgradnja parka sa sadržajima za decu.

porodiliste

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh