I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Srpski med popravlja kvalitet kineskog meda

Tradicionalni deveti Festival meda, otvoren je danas na Trgu Slobode u Zrenjaninu. Njegov početak ozvaničio je zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić.

Na štandovima zrenjaninskog Festivala meda, mogu se naći i planinski i ravničarski med, jer manifestacija ove godine okuplja 34 izlagača iz 16 gradova Srbije.

Među Zrenjanincima vlada veliko interesovanje za pčelinje proizvode, te će naš grad u naredna tri dana ugostiti 16 proizvođača pčelarskih proizvoda, osam izlagača koji će predstaviti opremu za pčelarstvo, četiri proizvođača melema, rasadnik medonosnih bilja i četiri proizvođača slatkiša, istakao je predsednik organizacionog odbora festivala Pal Kovač.

Kovač je dodao i da se u Srbiji proizvodi kvalitetan med za kojim vlada velika potražnja na svetskom tržištu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

– Našim medom popravljaju se kineski i mnogi drugi, lošijih kvaliteta. Problem je što ne možemo proizvesti toliko meda koliko bismo mogli da izvezemo.

 festival_meda_med_zrenjanin

U drevnom Egiptu, kraljici Kleopatri med je služio za održavanje lepote a ovaj pčelinji proizvod korišćen i prilikom balsamovanja. U antičkoj Grčkoj, med je predstavljao dar bogovima i dušama umrlih dok je alkoholno piće Medolina, smatrano za sveto piće Olimpa. Nekada davno bio je i sredstvo plaćanja a danas su njegovi lekoviti uticaji na zdravlje poznati širom sveta.

janjic_jovanovic_pcelar_med_festival_zrenjanin

U Zrenjanin je iz Temišvara doputovao Čobanaš Kornel Kristijan, predsednik  udruženja pčelara tog rumunskog grada. Doktor veterine i pčelarstva, 15 godina uspešno se bavi proizvodnjom meda, a profesionalno se usavršava i isključivo bavi pčelarstvom poslednjih pet godina.

– Ovde sam, najpre, došao kao prijatelj. Takođe, prilikom svakog dolaska naučim nešto novo i osećam se prijatno u Srbiji. Vrlo sam zadovoljan ovim fesivalom- svaki štand ima nešto originalno, a ujedno su i pofesionalno uređeni i lepo izgledaju.

Profesionalni pčelar iz okoline Požarevca, Jovanović Dobrivoje, u svom asortimanu ima samo proizvode sa planine Homolje i svih ovih godina redovan je izlagač na sajmu.

Na Jovanovićevom štandu cene su prošlogodišnje, pa tako za kilogram meda treba izdvojiti od 500 do 700 dinara, u zavisnosti od vrste. Za nastupajuće zimske dane posebno preporučuju  „Mešavinu za imunitet“ kod koje se svi pčelinji proizvodi nalaze u tegli- matični mleč, propolis, polenov prah, livadski med. Cena mešavine iznosi 650 din za pakovanje od pola kilograma.

 standovi_festival_meda_zrenjanin

Na festivalu su zastupljene brojne vrste meda i proizvodi koji se od njega prave. Polen, matični mleč, propolis, mleč u medu, med sa koprivom, bronhi i med u saću samo su neki od njih. Na štandovima se mogu naći pakovanja sa susamom i cimetom u medu, kao i brojni preprati – propolis, neven i hidratantne kreme i preparati za prostatu.

Svi sladolusci, pored nezaobilaznih tezgi sa slatkišima, na Trgu Slobode mogu pronaći i medene bombone i mađarsku tradicionalnu poslasticu koja potiče iz Transilvanije – kurtuš-kolač ili „chimney cake“.

Događaj koji će trajati do nedelje 20. oktobra,  u čast „zlatnog nektara“, organizovali su pčelarska društva „Akac“ iz Mužlje i „Milivoj Bugarski“ iz Zrenjanina, uz podršku Gradske uprave Zrenjanina, Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina i Kulturnog centra.

Kreativnim nastupima, otvaranje su uveličali glumac zrenjaninskog pozorišta Jovica Jašin, mališani vrtića „Snežana“ iz Mužlje, članovi KUD-a „Petefi Šandor“ i kulturnog centra „Svetozar Marković“.

Ništa od subvencija

– Država je obećala subvencije u pčelarstvu, ali do danas mi od njih nismo dobili ni dinara. Obezbedili smo svu potrebnu dokumentaciju, ali je obećana pomoć – izostala, izjavio je Pal Kovač.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh