I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • agencija dane
Aktuelno

„ZEC“ traži zdravstvena prava za žene sa invaliditetom

Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice biće u Srbiji obeležena od 20. do 26. januara „crnom“ statistikom po kojoj je Srbija prva u Evropi po broju smrtnosti žena obolelih od te bolesti.

Zrenjaninski edukativni centar koji se u svojim aktivnostima zalaže za prava žena, istakao je loš položaj žena sa invaliditetom koje u našoj lokalnoj sredini ne mogu da ostvare pravo na zaštitu reproduktivnog zdravlja pod jednakim uslovima kao žene bez invaliditeta, iako im je to pravo zakonski zagarantovano.

rak-grlica-zena

 – U našoj lokalnoj zajednici 4.023 žena imaju motorni invaliditet, dok se broj žena sa motornim invaliditetom u Srednjobanatskom okrugu penje na 17.473. U zrenjaninskom Dispanzeru za žene, kao ustanovi primarne zdravstvene zaštite ne postoji hidraulična ginekološka stolica koja olakšava pregled žena sa motornim invaliditetom. Ova stolica se koristi i za lakše preglede trudnica i starijih žena tako da bi veliki broj naših sugrađanki imao koristi od njene kupovine, navodi ovaj centar.

PerSu marketi

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan J. Batut“, rak grlića materice godišnje se registruje kod 1300 novih pacijenatkinja, a 650 žena godišnje izgubi život zbog ove bolesti. Rak grlića materice je bolest koja se razvija od tri do pet godina, i ukoliko se na vreme otkrije, u 95 odsto slučajeva je izlečiv.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

rak-grlica-materice

Vodeći se poražavajućom statistikom i nedostatkom uslova u Dispanzeru za žene, Zrenjaninski edukativni centar pokrenuo je projekat  „Dostupnost zdravstvene zaštite za žene sa invaliditetom u Zrenjaninu“.    

– Cilj koji želimo da postignemo projektom jeste da se ženama sa invaliditetom obezbedi jednako pravo na zaštitu reproduktivnog zdravlja i prevenciju bolesti doslednom primenom zakona i propisa koji regulišu ovu oblast. Kao prvi korak u realizaciji ovog cilja, u Evropskoj nedelji borbe protiv raka grlića materice, svim donosiocima odluka poslato je pismo u kome ukazujemo na problem i pozivamo ih da reaguju. Pismo je poslato direktorki i članovima Upravnog odbora Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ kao ustanovi primarne zdravstvene zaštite, načelnici Dispanzera za žene, odbornicima Skupštine grada i članovima Saveta za rodnu ravnopravnost, sa ciljem da u godišnji plan finansiranja Dispanzera za žene za 2015. godinu usmere 800.000 dinara za kupovinu hidraulične ginekološke stolice i adaptiraju jednu od prostorija u ambulantu u kojoj bi se ona postavila, kaže za I love Zrenjanin Radoslava Aralica ispred Zrenjaninskog edukativnog centra.                 

pregled-grlica-materice

Ukoliko bi Dom zdravlja prihvatio ovaj predlog, Zrenjanin bi postao prvi grad u Banatu, a treći u Vojvodini koji ima ginekološku hidrauličnu stolicu za pregled žena sa invaliditetom, i priključio se grupi od 8 gradova u Srbiji.

  • Divider

  • Divider
Na vrh