I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Srbija još uvek gradi svoju vinsku kulturu i mesto na vinskoj mapi sveta (VIDEO)

Širenje kulture vina i znanja o vinarstvu najznačajniji je cilj predavanja kao i samog osnivanja „Kluba vina“.

Tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati motiv mr Šandora Šomođija jednog od osnivača ovog kluba koji je održao jedno u nizu predavanja, ovog puta na temu „Kupaža“.

– Najvažnije je da neprestano učimo o kojoj god oblasti života se radilo. Tako i ja nastojim da u oblasti kojom se bavim, a to je vinarsto stalno napredujem i učim ali isto tako da svoje znanje prenesem i drugima – kaže mr Šomođi.

– Iz vašeg predavanja dalo se naslutiti kako je npr. u Francuskoj, Italiji i Španiji i oblast vinarstva uređena skoro jednako kao vazduhoplovna industrija. Kakvo je stanje trenutno u našoj zemlji? – Kod nas se još uvek radi na zakonima, ponovo je u toku postupak izmene zakona o vinu. Napravljena je po meni velika greška što su kreatori zakona samo preslikali španski model. Mi još nemamo takvu vinsku industriju, mi je tek stvaramo i tek treba da nađemo svoje mesto u svetu. Trebalo bi da se ugledamo na Austriju ili Sloveniju koje su se oslonile na male proizvođače vina. U Sloveniji postoji 36000 registrovanih proizvođača vina dok u Srbiji nemate ni 300.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

„Klub vina“ osnovala je grupa drugara i entuzijasta je pre 5 godina, sa ciljem da svoja znanja iz oblasti vinogradarstva i vinarstva podeli sa sugrađanima, te da kroz učenje širi vinsku kulturu.

Nakon predavanja je organizovana degustacija nekoliko najboljih svetskih vina

Mr Šandor Šomođi na izuzetno posećenoj tribini govorio je o „kupaži“, razjasnio šta znači taj pojam, najpoznatijim svetskim sortama vina kao i o oblastima gde one uspevaju. Među značajnim temama bilo je i na šta kušalac vina treba da obrati pažnju i mnogo drugih detalja. – Na kraju krajeva sa vinom i ukusima vam je kao i sa ženama. Nekada me razočara vino od 120 dolara, a nekada me oduševi vino jeftinije od npr. 12 dolara – rekao je ovom prilikom mr Šomođi, a sve to možete poslušati u snimku sa tribine.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh