I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Splav na gradskom jezeru neće biti noćni klub

Postavljanje prvog plutajućeg objekta na jezeru u centru Zrenjanina izazivalo je brojne kontroverze više od mesec i po dana, sve dok Skupština grada na poslednjoj sednici nije potvrdila ranije donetu Odluku o postavljanju tog objekta.

jezeroBudući splav nalaziće se u blizini zgrade suda

Iako su i nakon toga pojedine grupe građana i udruženja nastavili da pozivaju javnost na nastavak bojkota, mediji prvi put dobijaju priliku da čuju i drugu stranu priče. U izjavi za portal I love Zrenjanin, vlasnik splava Nikola Novaković kaže da je prethodni period bio težak za njegovu porodicu koja se duže od 30 godina bavi ugostiteljstvom, a u svom vlasništvu poslednjih pet godina već ima jedan plutajući objekat – na kupalištu Peskara.

– Pogodilo nas je to što već imamo iskustvo u držanju splava na mestu oko kog se na stotine ljudi dnevno kupa. Niko nikada nije postavio pitanje da li na Peskari zagađujemo okolinu i vodu, jer nije ni bilo razloga kada sve i uvek radimo po propisima. Isto tako planiramo da radimo i na gradskom jezeru, poštovanjem svih dozvola, elaborata, procena i mišljenja stručnjaka i dozvola koje smo dobili, kaže Novaković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Na prozivke građana koji se protive postavljanju splava, kaže, nisu želeli da odgovaraju, već su čekali da institucije daju svoje mišljenje i poslednju reč.

– Od samog starta smo bili svesni rizika koji nosi ovako velika investicija. Takođe, od samog početka smo znali i kakav objekat želimo da postavimo i nikada nije bilo ni želje ni namere da se jezero i ambijentalna celina tog dela grada naruše noćnim klubom kakvi se mogu videti u Beogradu. Nismo želeli nikakva prepucavanja u medijima, već smo pustili da inspekcije i institucije poput Skupštine grada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, kažu da li radimo u skladu sa propisima. Sve što se od nas tražilo – od dozvola do izmena na samom objektu – sve smo ispoštovali i prilagodili.

Po pitanju zaštite životne sredine, sagovornik portala kaže da će splav u potpunosti biti bezbedan i za vodu u jezeru i ekosistem. Osvrćući se na brigu o održavanju čistoće vode oko splava na Peskari i pravilnom odlaganju otpadnih materija i fekalija, Novaković kaže da će budući splav na jezeru imati još savremeniju opremu koja nijednog momenta neće ugroziti životnu sredinu. Sistem i rad celog objekta biće dostupan za inspekcijske kontrole i vlasnik kaže da se tome ne protivi jer sve rade i radiće u skladu sa propisima.

tropski-barSplav na Peskari takođe je vlasništvo porodice Novaković

Ni pitanje buke ne treba da se dovodi u pitanje jer za tim nema potrebe, kaže Novaković.

– Ni u kojoj meri se naš objekat neće razlikovati od ostalih objekata u blizini jezera i centru grada, ni po jačini emitovanja muzike, klijenteli, ni radnom vremenu. Najpre, splav je predviđen za dnevnu i večernju, a ne „disko“ varijantu za šta su nas prozivali. Njegovo radno vreme biće od 7 do 23 časa radnim danima, vikendom do ponoći. Arhitekta koja je radila objekat, vodila je računa da se vizuelno uklopi u celinu oko jezera, da ima prirodne materijale poput ručno rađenih drvenih detalja, i da oni koji budu posećivali objekat, sa tog mesta imaju lep pogled na zgradu suda, gradsko šetalište, Mali most. Sve uslove koje je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin imao, mi smo ispunili i to je sasvim u redu jer su sve te sugestije stručnjaka samo doprinele da splav bude još lepši, priča Novaković.

splavIdejno rešenje budućeg splava na Jezeru 2

Vlasnik kaže da će objekat od 200 kvadrata biti mirno mesto kapaciteta od 100 mesta isključivo za sedenje. Objekat poseduje i najsavremeniji sistem za podno grejanje. U varijanti lanč bara, posetioci splava moći će da kozumiraju raznovrsne kafe i voćne napitke, lagane obroke i kolače. Žurki i „žive“ muzike, neće biti, kaže Novaković.

– Nećemo imati ni razglas, jer nam nije cilj da uznemiravamo okolinu.

Splav je u pripremnoj fazi i dani su u pitanju kada će početi njegovo sklapanje i spuštanje u jezero.

– Naša želja je da splav bude u funkciji do „Dana piva“, kaže vlasnik.

 

PODRŠKA EKOLOŠKOG UDRUŽENJA „EKO TOK“

Juče je podršku postavljanju objekta dalo ekološko udruženje „Eko Tok“, dugogodišnji borac za očuvanje životne sredine. U obraćanju koje se može pročitati na njihovoj web stranici, navodi se da je to udruženje odbilo da se priključi akciji sprečavanja postavljanja objekta, zbog, kako su naveli, „nedostatka informacija vezanih za postavljanje splava“.

– Ono što je usledilo potom, a što je posebno bilo izraženo na društvenim mrežama, jeste neartikulisano nagađanje, raznorazna teoretisanja o izgledu i funcionalnosti objekta, euforično izlivanje besa na gradske čelnike i vlasnike budućih objekata, a sve to bez ikakvih „imput“ informacija, navelo je to udruženje.

Slično stavu vlasnika, i udruženje „Eko Tok“ želelo je da sačeka pouzdane informacije i reč stručnjaka.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh