I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjaninac koji sve zna o velikim mogućnostima solarne energije

Solarna energija spada u grupu obnovljivih izvora energije jer je u prirodi ima u neograničenim količinama. Potencijal ovakvog tipa energije je izuzetno velik, ali zbog raznih faktora nije dovoljno iskorišćen.

Solarna Energija kolektori paneli solarni

Petar Lazić, dipl. inženjer menadžmenta

Energija koja može da se dobije od sunca može da pokrije celokupne potrebe ljudi na globalnom nivou. Ovaj tip energije može da reši razne probleme što se najviše ogleda u uštedi energenata poput struje, zemnog gasa, nafte i slično.

O iskustvima u projektovanju solarnih sistema kao i o primeni u praksi kod nas razgovarali smo sa zrenjanincem Petrom Lazićem dipl. inženjerom menadžmenta.

I Taxi Zrenjanin

Solarna energija je oblast koja ga je oduvek interesovala i koju je ozbiljnije obrađivao školujući se na našem Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Budući da u tome vidi perspektivu, šansu je tražio i nakon školovanja, a dobio ju je putem letnje stručne prakse. Lazić je poznatoj firmi isprojektovao solarni sistem kojim se ostvaruje značajna ušteda energije.

Kako se kod nas gleda na primenu solarne energije?

Kod nas je ta oblast još uvek nedovoljno istražena ili bolje reći nepoznata, a na njenu primenu se gleda više kao na trošak, a ne ulaganje. To je investicija koja daje fantastične mogućnosti i time ne kažem ništa novo ali kod nas je još uvek tako.
To sam spoznao i u praksi kroz mnoštvo nerealizovanih kontakata i neodgovorenih mailova – kaže Lazić.

Bez obzira što imamo veći potencijal čak i od daleko razvijenijih zemalja poput Francuske ili Danske kod nas primena solarne energije još uvek nailazi na veliko nepoverenje.

Petar Lazic

Kakva je zakonska regulativa kod nas?

Obimna je administracija potrebna da bi se dobila građevinska, upotrebna i druge dozvole. Puno vremena je potrebno da bi se ostvarili uslovi da se takav sistem izgradi i priključi na mrežu. Subvencije su male, tako da gotovo i nema nekog većeg sistema, sve što postoji su manji kućni sistemi. Zakonska regulativa koči i izgradnju vetroparkova, a Srbija ima
veliki potencijal i u tome.

Nadam se da će se to vremenom promeniti i da ćemo imati više tih sistema na krovovima, restoranima itd.

S druge strane solarna energija postaje sve dostupnija i širokoj populaciji budući da cene  sistema konstantno padaju tako da se ne može reći da solarna energija predstavlja luksuz.

soarni kolektori

Solarna energija ima široku primenu u domaćinstvima, preduzećima, spa centrima, bazenima. Solarni sistemi dele se u dve grupe, solarni fotonaponski sistemi koji se koriste za proizvodnju električne energije i solarni termalni sistemi koji se koriste za  zagrevanje vode.

Solarnim fotonaponskim sistemima moguće je ostvariti uštedu energije čak i od 100 % kao i ostvarivanje prihoda putem prodaje električne energije dok se  ušteda kod termalnih sistema kreće i do 80 %.

U našem slučaju budući da smo pretežno kraj koji se bavi poljoprivredom solarna energija može se primeniti u navodnjavanju ili za pokretanje bilo koje druge vrste pumpi.

Ono što je po meni najvažnije je promena svesti o načinu korišćenja energije. Primenom obnovljivih izvora ostvariće se velika ušteda energije, samim tim  ostvariće se i veliki benefiti – rekao je naš mladi inženjer Lazić.

Na kraju doznajemo da su se za njegove usluge već zainteresovale firme iz Nemačke, ali se ipak nadamo da i ovaj mladi stručnjak neće biti među onima koje smo izgubili.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh