I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Softver za simulaciju elementarnih nepogoda kao preventiva u stvarnim situacijama

Lokalne samouprave Srednjobanatskog upravnog okruga uz prekograničnu saradnju sa županijom Timiš iz Rumunije  razvijaju softver za slučaj vanrednih situacija.

Podršku će pružiti Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu. To je između ostalih tačaka glavni zaključak  sastanka u Zrenjaninu koji je okupio predstavnike svih strana zainteresovanih za taj projekat.

Softverom se simuliraju situacije elementarnih nepogoda. Po tom pitanju Grad Zrenjanin ide korak ispred svih lokalnih samouprava u Srbiji. Takav softver Grad Zrenjanin je kupio još 2010. godine i vremenom se on unapređuje i dorađuje – reči su Dušana Šijana doskorašnjeg načelnika Srednjebanatskog upravnog okruga, sada načelnika Službe za informacione i komunikacione tehnologije Gradske uprave Zrenjanin – koji je predsedavao ovim sastankom.

PerSu marketi

Jedan od ciljeva je da se u projekat uključi i rumunska strana  kao i da se, osim razvijanja softvera, unapređuje i kompjuterska i tehnička oprema koja bi podržala takav softver. Kroz IPA fondove konkurisaće se za nabavku mehanizacije koja bi bila na rasolaganju lokalnim samoupravama i odgovarajućim službama za vanredne situacije. Istovremeno će se vršiti edukacija korisnika programa i opreme.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Među značajnim stavkama je mogućnost  korišćenja softvera za vanredne situacije koji poseduje Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu čiji je predstavnik takođe bio na ovom sastanku.

– Dogovorili smo se s njihovim predstavnicima da po dva operativca iz Grada Zrenjanina i svake od opština srednjeg Banata posete Niš, upoznaju se s tim softverom i budu obučeni za njegovo korišćenje. Taj softver koristi satelitske snimke, što znači da daje kompletnu sliku ugroženog terena, uz predviđanje daljih situacija u bilo kojoj od elementarnih nepogoda. Ovo je najjeftiniji vid delovanja protiv elementarnih nepogoda, a to je preventivni vid – rekao je Šijan.

– Upotreba GIS u redovnim okolnostima, što smo danas imali priliku da vidimo, sasvim je dobra osnova za nadgradnju, kroz upotrebu nekog novijeg, aplikativnog softvera, kako bi se primenio u nekim eventualnim vanrednim okolnostima i situacijama – poplavama, požarima ili nepogodama neke druge vrste. Procenom rizika može se opredeliti koji je rizik dominantniji na teritoriji jedne lokalne samouprave, u ovom slučaju okruga, i na osnovu toga, matematičkog modela i dostupnosti baze podataka, dobiti dragoceno vreme za reagovanje, a pre njega i mogućnosti za potencijalnu evakuaciju kritičnih mesta i žarišta – kazao je Boban Stevanović zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Srbije. On je osim što je  pohvalio rad na zrenjaninskom Geoinformacionom sistemu GIS  dodao da Ministarstvo unutrašnjih poslova u potpunosti podržava unapređenje kapaciteta lokalnih samouprava za reagovanje u vanrednim situacijama, posebno u oblasti prevencije.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh