I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Snima se film o petorici veličanstvenih košarkaša Proletera

Nakon velikog uspeha koji je postigao dokumentarni film „Bili smo prvaci sveta“, a zatim i igrani film „Bićemo prvaci sveta“, u Zrenjaninu je pokrenuta ideja o snimanju dokumenatrnog filma o 1956. godini u kojoj je zrenjaninski Košarkaški klub „Proleter“ ostvario veliki trijumf.

kosarkasi-proleter

– U scenariju pomenutih filmova na izvestan način je „umanjen“ doprinos zrenjaninske košarkaške tradicije, i uloga košarkaškog kluba „Proleter“, zbog čega smo i došli na ideju snimanja dokumentarnog filma koji obeležava 60. godina od „Proleterovog“ osvajanja titule košarkaškog prvaka Jugoslavije. Uzgred, ovaj dokumentarni film će ukupnom gledalištu omogućiti „da izoštri košarkašku sliku“ dobrih prošlih vremena, priča za Portal I love Zrenjanin književnik Zoran Slavić, koji će se potpisati kao autor budućeg dokumentarnog ostvarenja.

Budući da se 2016. godine navršava 60. godišnjica od velikog uspeha, namera je da dokumentarac koji za sada ima radni naslov „Petorica veličanstvenih“, tada bude svečano prikazan.

Fordomanija

Ovaj naslov simboliše činjenicu da su te 1956. godine prvi put u istoriji jugoslovenske košarke petorica igrača iz jednog kluba istovremeno bila članovi najbolje državne reprezentativne dvanaestorice – Loci Vilmoš, Engler Lajoš, Dušan Radojčić, Ljubomir Katić, Milutin Minja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Tih godina je i Kurc Feri bio povremeni član državnog košarkaškog tima. Svega toga, nažalost, nema dovoljno u pomenutom, inače izuzetnom dokumentarnom filmu, kaže Slavić.

U šampionskom timu, te 1956. igrali su još i Rošival Laslo, Aleksandar Tornjanski, Kifer Jovan, Bjelis Đura, Branimir Lipovčić, Ante Šeparević, Pavle Skorobrin, Miroslav Mirosavljević i Šifliš Lajoš. Oni su takođe zaslužni i deo su tog podviga.

Svedok tog vremena, i učesnik neverovatnih godina zrenjaninske košarke, profesor Lajoš Engler je dao pristanak da bude akter – narator ovog filma, ali i član tima za scenario.

U toku je sklapanje kompletne autorske i produkcione ekipe ovog projekta, koji je i pre zvanične objave o započinjanju izazvao veliko interesovanje donatora i spozora.

Uskoro treba očekivati detalje o projektu, a već sada se zna da će projekat biti trodelna storija koja govori o svemu što prethodi osvajanju tiitule 1956. godine, zatim o tome kako je klub iz provincije pretekao prestoničke klubove, dok će poslednja epizoda biti posvećena ženskoj košarci u gradu, ostalim klubovima, trenerima, sudijama i potonjim gradskim zbivanjima u ovom gradu.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh