I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Snima se dokumentarni film o naselju „Ruža Šulman“

Grupa mladih ljudi okupljenih u udruženje „ZeKaTe“, rešila je da se snimanjem dokumentarnog filma „oduži“ svom naselju „Ruža Šulman“ u kom su odrastali u ne tako davnim ali lepšim vremenima, sticali svoja prva znanja, ljubavi, sportska i životna iskustva.

-Radni naslov filma je „Drugari iz kraja“, a do sada su „pale“ tri klape. Na društevnim mrežama oformljena je i grupa u koju se uključuje sve veći broj nostalgičara koji ovim putem prikupljaju građu – kaže za naš portal Miroslav Mihajlović , jedan od pokretača ove ideje.

Grupa se prvi put sastala 14. januara ove godine na inicijativu mahom generacija rođenih šezdesetih godina prošlog veka koji na ovaj način žele da ostave neki trag za sobom.  -Ta dokumentarna arhiva, „otrgnuta od vremena“, kroz prizmu anegdota i istorijskih činjenica, ostavila bi jedan veliki istorijski doprinos nekim novim stasavajućim generacijama. Ideja za ovakav projekat postoji još od proslave pedesete godišnjice naselja „Ruža Šulman“ kada je takođe napravljen film, ali sa drugačijom tematikom. Naša želja je da dokumentujemo sva značajnija dešavanja od početka nastajanja ovog naselja koje je na početku šezdesetih godina nosilo naziv „Ečanska kolonija“, otkriva nam Mihajlović. Građa koju prikupljamo sastoji se uglavnom od fotografija i dokumenata, ali ima i retkih i vrednih video snimaka iz 1966. i 1968. snimanih kućnim filmskim kamerama u boji. Posebno interesantna biće svedočenja najstarijih sugrađana koji pamte vremena kada su ovde bili vinogradi i kada je naselje počelo da niče.

I Taxi Zrenjanin

Od vremena kada je ova inicijativa objavljena putem društvenih mreža, javio se veliki broj bivših i sadašnjih stanovnika „Ruže“ , čak i iz Amerike koji su sa velikim odobravanjem i oduševljenjem prihvatili da svoje privatne arhive ponude kao građu za film.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

12509448_444523725756024_16326456656756545_n
Grupa se okuplja u prostorijama ZeKaTe-a svakog utorka u 19 časova. Svi zainteresovani se mogu priključiti radu ili druženju, a prostorije se nalaze u ulici: kej Sonje Marinković (stara Kapetanija) ulaz u tržni centar „Tekstila“ ili ulaz iz Petefijeve ulice, takođe „Tekstilov“ tržni centar, kancelarija Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh