I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Slepi i slabovidi sugrađani : Nismo ravnopravni u društvu

Prigodnim programom u prostorijama Saveza slepih u Zrenjaninu, obeležen je 15. oktobar – Svetski dan slepih i slabovidih lica, kojim se javnosti skreće pažnja na njihove uslove života i rada.

Obeležavanju „Dana belog štapa“ prisustvovali su brojni gosti, prijatelji i članovi ove organizacije, a jedan od njih, Igor Zorić okupljenima je pročitao svoje pesme napisane na Brajevom pismu.

 dan_belog_stapa_zrenjanin_udruzenje_slepih_slabovidih

– Slepi i slabovidi su i u 21. veku, poprilično diskriminisani i moraju se svakodnevno boriti i dokazivati. Želimo i težimo da dokažemo da smo svi na ovom svetu isti i jednaki. Međutim, osobe koje mogu da nam pomognu i olakšaju naše živote često ne uviđaju da nam, svojim nemarnim postupcima, otežavaju kretanje i snalaženje u gradu, stoga ne možemo biti u svemu ravnopravni, izjavio je Nenad Vukelić predsednik međuopštinske Organizacije slepih i slabovidih Zrenjanina.

PerSu marketi

Zrenjaninsko Udruženje osoba sa oštećenim vidom okuplja oko 280 članova koje muče problemi obrazovanja, zapošljavanja i socijalizacije. Ipak, članovi ove organizacije uključeni su u različite aktivnosti. Najaktivnija je sekcija žena, a mnogi od njih učlanjeni su i u muzičku i sportsku sekciju. Pružena im je i mogućnost rada na računaru sa posebnim softverom, a tu su i zabavni sadržaji u vidu društvenih igara – šaha i domina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

vladimir_panin_slepi_slabovidi_zrenjaninVladimir Panin, predsednik Saveza slepih i slabovidih Vojvodine istakao je da na teritoriji naše autonomne pokrajine organizacije osoba sa oštećenim vidom nemaju centralnu manifestaciju već samostalno obeležavaju ovaj dan. Savez slepih Vojvodine u svom sastavu broji više od 3300 članova okupljenih u 13 udruženja.

– Problemi slepih i slabovidih lica su u svetu i kod nas su identični. Primetan je nedostatak zapošljavanja ovih lica jer se Zakon o zapošljavanju Republike Srbije ne sprovodi u dovoljnoj meri. Kada je reč o obrazovanju, iako naša deca idu u redovne škole, nastavnici nisu dovoljno stručno osposobljeni kako bi slepom detetu posvetili veću pažnju. Brojne su i fizičke barijere – prepreke na stazama i putevima koje onemogućavaju nesmetano kretanje, rekao je Panin i dodao da „lokalne samouprave Zrenjanina i Bačke Palanke, jedine u Vojvodini finansiraju lične dohotke zaposlenih u organizacijama slepih i slabovidih“.

Danom belog štapa obeležava se predanost zajednice za poboljšanje pristupa osnovnim uslugama osobama oštećenog vida. Njihov život bio bi znatno bolji i kvalitetniji da su zakoni, propisi i strategije u skladu sa „Konvencijom Ujedinjenih Nacija o pravima osoba sa invaliditetom“, koju je naša zemlja ratifikovala 2010. godine. Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema formiranu državnu biblioteku za slepe, koja je potrebna sa više aspekata – obrazovnog, informativnog i kulturološkog, što dodatno otežava njihov život.

I SEČANJSKI OSNOVCI UČE BRAJEVU AZBUKU

Zrenjaninsko udruženje slepih i slabovidih nedavno je uspostavilo saradnju sa Osnovnom školom „Aleksa Šantić“ iz Sečnja čije su učiteljice Mirjana Voštinić i Gordana Dželetović istakle da imaju želju da svoje đake nauče Brajevoj azbuci . Učenici nižih razreda ove škole su  svojim recitacijama i skečevima ulepšali današnju proslavu i pripremili prigodne poklone organizatorima.

ucenici_osnovna_skola_secanj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh