I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Škola „Dr Jovan Cvijić“ prva u Srbiji dobila geotermalni sistem

Osnovna škola Dr Jovan Cvijić u Zrenjaninu prva je obrazovna ustanova u Srbiji u kojoj je otpočela primena geotermalnog sistema zagrevanja i hlađenja. Uvođenje ovog sistema realizovano je u sklopu pilot projekta „Back to the future“ koji je finansiran sredstvima Evropske unije, programa prekogranične saradnje u pograničnoj oblasti Srbije i Rumunije.

IMG_2132

Prema rečima direktora škole Nenada Milovančeva, nosilac projekta je Grad Zrenjanin, a partner Privredna komora okruga Timiš u Rumuniji. Njegova ukupna vrednost je 536.500 eura-od čega je EU kroz IPA program donirala 456.000 evra, a ostatak sredstava je obezbedio grad.

Projekat „Back to the future“ posvećen je novom pristupu u razvoju obnovljivih izvora energije koji su veoma važni za podizanje kvaliteta života ljudi u pograničnoj oblasti Srbije i Rumunije.

I Taxi Zrenjanin

Realizacija je započela aprila 2011. godine, a svi radovi – uključujući postavljanje nove instalacije ugrađene ispod zemlje, zamenu stolarije radi poboljšanja izolacije u zgradi, postavljanje toplotnih pumpi i organizovanje niza edukacija o obnovljivim izvorima energije – završeni su još 15. jula prošle godine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Iako su ispoštovani svi predviđeni rokovi – geotermalni sistem zagrevanja ove škole iz tehničkih razloga nije počeo da se primenjuje od školske 2012/2013. godine.

IMG_2085 bla bla 2„Razlog kašnjenja je već poznat javnosti. Naša škola je imala dotrajalu električnu instalaciju – koja nije mogla da podrži sistem geotermalnog zagrevanja. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo sada konačno i tu prepreku prevazišli. Uz podršku grada smo uveli kompletno novu električnu instalaciju-pomoću koje je obezbeđen i veći stepen bezbednosti za učenike i zaposlene u školi“, navodi Milovančev.

On dodaje da će novi sistem biti od velike koristi za rashlađivanje školskih prostorija tokom predstojećeg letnjeg perioda. Već od jeseni, sa početkom grejne sezone – počeće i prava primena geotermalnog zagrevanja“, ističe Milovančev.

Novi način snabdevanja toplotnom energijom smanjiće emisiju negativnih gasova i obezbediti ovoj školi višestruke uštede u troškovima za grejanje.

„Škola je do sada u grejnoj sezoni izdvajala između 5 i 6 miliona dinara za grejanje. Zahvaljujući novom sistemu, naši troškovi će ubuduće biti i do 5 puta manji. Na taj način ćemo gradu uštedeti između 3 i 4 miliona na godišnjem nivou-što svakako nije zanemarljiva svota novca“, kaže direktor škole.

Grad Zrenjanin se odlučio da ovaj pilot projekat geotermalnog grejanja prvo isproba u jednoj od osnovnih škola – koja nije priključena na gradski vrelovod i koristi plin, zbog čega ima velike troškove za grejanje.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh