I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Zoran Ljubotina o Sajmu turizma – Predstavićemo Zrenjanin u najboljem svetlu

Zrenjanin se ozbiljno pirprema za nastup na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu koji se održava od 23 – 26. februara. Promoter grada biće najbolja atletičarka i naša sugrađanka Ivana Španović. Ona će turiste u ovaj deo Banata pozvati uz slogan “Skoči u Zrenjanin”. O tome kako će se grad i naseljena mesta predstaviti na sajmu, kao i na koji način će se poboljšati i obogatiti sadržaji koji se nude i Zrenjanincima i turistima, razgovarali smo sa direktorom Turističke organizacije Zrenjanina, Zoranom Ljubotinom.

I love Zrenjanin: Na koji način će Turistička organizacija privlačiti turiste u Zrenjanin?

Zoran Ljubotina: Najpre da kažem da je Turistička organizacija krenula sa radom zvanično 1. januara, jer smo morali da se transformišemo u skladu sa zakonskim propisima. Morali smo da promenimo pravnu formu. Nismo više javno preduzeće, mi smo Turistička organizacija grada Zrenjanina. Sada imamo drugačije ingerencije i reference. Budžetski smo korisnici, ali smo se reogranizovali. Sada nas je 20-oro, a do Nove godine nas je bilo 38. U fokusu nam je turizam. Sve ono što odlikuje turizam, u narednom periodu ćemo probati da impliciramo u našu ponudu. Naravno, sve to će biti u skladu sa propisima i onim što grad bude tražio od nas. Gledaćemo da sprovodimo strategiju razvoja i Turističke organizacije Vojvodine i Turističke organizacije Srbije. Akcenat ćemo staviti na sve što je razvojna šansa Srbije za 2017.

PerSu marketi

Zoran Ljubotina

Multikulturalnost i multietničnost prednosti Zrenjanina

I love Zrenjanin: Čime ćete Zrenjanin predstaviti na Sajmu turizma?

Zoran Ljubotina: Pokušaćemo da grad Zrenjanin na Sajmu turizma predstavimo u najboljem svetlu. Turistička destinacija kakav je naš grad mora da bude prepoznatljiva. Potencijalnim gostima treba da se predstavimo bolje od drugih. Ono što grad Zrenjanin ima i što nas razlikuje od mnogih su multikulturalnost i multietničnost. Ovde zaista živi mnogo nacija sa svojim specifičnostima. To je pravo bogatstvo ove sredine. Različitost kultura, jezika, kuhinja, biće segmenti koje ćemo predstaviti na predstojećem sajmu.

Svaka zgarada u centru grada „priča“ neku priču

I love Zrenjanin: Koji su još potencijali grada Zrenjanina, ako razmišljamo o privlačenju turista?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zoran Ljubotina: Tu je i naše vodeno blago u prečniku od 30 kilometara. Imamo šest vodenih tokova. Tu su i palate. Naše staro gradsko jezgro zaista treba da dožive i vide ne samo naši građani, već i turisti. Uloga Turističke organizacije je promocija grada. I mi treba da pokažemo sve ono što grad ima, a to su arhitetktura iz 19. veka, muzeji, pozorište, gradska kuća… Svaka naša zgrada u centru grada ima neku svoju priču. Onima koji dođu u grad to treba prikazati i ispričati im priču o gradu.

I love Zrenjanin: Potencijali za razvoj turizma leže i van grada Zrenjanina. Da li će i kako oni biti predstaveljeni?

Zoran Ljubotina: Veliki potencijal je i Banja Rusanda, ne samo za banjski turizam, već i kao velnes i relaksacioni centar. Tu nam je Carska bara, koja je zaštićeno područje. Tu je i Kaštel u Ečki. Sve to treba da bude deo jedinstvene ponude Zrenjanina, jer svako od ovih mesta ima svoje specifičnosti.

Pivski i nautički turizam treba razvijati

I love Zrenjanin: Koliko će neki novi vidovi turizma biti razvijani u gradu?

Zoran Ljubotina: Na značaju treba da dobiju i pivski i nautički turizam. Pivski turizam, jer imamo najstariju pivaru, imamo Dane piva, imamo nešto što drugi nemaju. Treba dovesti goste i pokazati im to. Radimo na otvaranju Muzeja piva. Taj projekat je započet prošle godine. Zaštitili smo celu vertikalu na staroj varioni, planiramo da dovedemo goste. Da im pokažemo kako se nekada proizvodilo pivo, da imamo izložbeni prostor. Plan je i da napravimo konferencijsku salu… Imamo obećanje resernog ministarstva da će ti projekti biti ispoštovani finansijski. Nadamo se da ćemo ove Dane piva podići na viši nivo, koji će pratiti i naučni skup o pivarstvu. Plan je da dovedemo i profesore i sve ostale eminentne stručnjake iz oblasti proizvodnje piva i da u društvu sa njima otvorimo i taj muzej. U kasnijoj fazi je moguća i neka proizvodnja manje količine piva u tom delu.

I love Zrenjanin: Koji projekti su još u pripremi, kada je reč o razvoju turizma?

Zoran Ljubotina: Planiramo izgradnju marine i stvaranje plovnog puta do Temišvara, na čemu grad već radi. Tu su i projekti revitalizacije izletišta. Pokušaćemo da revitalizujemo izletište Tisa. Da ljude vratimo na reku, jer su reke naše blago. Naravno, tu je i Peskara koja je top destinacija kada je leto u pitanju.

Zrenjanin treba da ponudi dodatne sadržaje na Peskari

I love Zrenjanin: Na koji način ćete Peskaru učiniti još primaljivijom posetiocima?

Zoran Ljubotina: Peskara je jedna od naših top destinacija. Mi ćemo ove godine videti da se i kroz projekte i kroz angažovanje grada Zrenjanina tamo poboljšaju sadržaji. Nama nisu problem destinacije nego sadržaji. Da li će na Peskari to biti nova talpa, neki kulturno umetnički program, nešto čime ćemo još više ljudi privući na tu destinaciju, da li će to biti takmičenja u akvabajku, motodžetu… Možda to bude priča za otvaranje sezone… Da se tamo organizuju razne školice, da se uči vožnja skutera…

Biciklizam je sve popularniji

I love Zrenjanin: Cilj jeste privući što više posetilaca u grad. Da li postoji neka grupa turista koja je posebno interesantna, a koja do sada možda nije bila dovoljno prepoznata?

Zoran Ljubotina: Počeli smo da radimo projekat Eurovelo parkova – biciklističkih staza i ruta. Nedavno smo imali izuzetno posećenu konferenciju, gde su nam bili predstavnici Kartografije Huber iz Nemačke. To je udruženje koje je osnovao grad Zrenjanin, Turistička organizacija, Rezervati prirode i alijanse Krim na čelu sa gospodinom Huberom koji će nam omogućiti apostrofiranje upravo te grupe turista. Ako vam kažem da kroz Zrenjanin prođe 30000 biciklista. Oni hoće da vide i ono što ima grad, ali i ono što nude naseljena mesta u okolini. Njima su jako interesantna zaštićena područja. Žele i da negde prespavaju i da jedu i piju domaće proizvode, da se druže. To je grupa turista na koju treba obratiti pažnju. Njih nije uopšte malo. Uz naše ljubazne domaćine, našu gastronomiju i sve ono što mogu da vide ovde, mislim da smo za njih pravo mesto koje treba da obiđu.

Ivana Španović poručuje „Skoči u Zrenjanin“

I love Zrenjanin: Ove godine ste se odlučili i da jedno od najpoznatijih lica Zrenjanina, ne samo u Srbiji, već i u svetu bude promoter grada na Sajmu turizma.

Zoran Ljubotina: Promoter našeg učešća na Sajmu turizma i zaštitno lice Zrenjanina biće Ivana Španović. Ona će se, najverovatnije, video linkom javiti svim posetiocima sajma 24. februara kada mi budemo predstavljali našu turističku ponudu. Slogan pod kojim ćemo nastupiti na sajmu je „Skoči u Zrenjanin“. Mislim da je ovaj slogan zaista dobar i pun pogodak, a Ivana Španović je prepoznatljiva svima. Koliko god da je drugi svojataju, ona je, ipak, naša Zrenjaninka. Pozivam sve posetioce sajma da dođu na naš štand, da vide vide šta nudimo i da se tih dana družimo.

I love Zrenjanin: Na koji način ćete pokušati turiste da zadržite bar dan duže u Zrenjaninu?

Zoran Ljubotina: Jedna od naših promotivnih aktivnosti su i naši katalozi ponude grada, u kojima ćemo turistima ponuditi sve ono što karakteriše Zrenjanin. Tu će biti ponude za obilazak i upoznavanje ovog kraja kako za jedan dan boravka, tako i za više dana. U promo materijalu će na jednom mestu moći da se vidi šta sve nudimo, pa će svako moći da se odluči koliko vremena želi da ostane ovde. Ali, kažem, moramo da radimo na unapređenju sadržaja.

Turistička organizacija će raditi na razvoju i popularizaciji ruralnog turizma

I love Zrenjanin: Hoće li grad konačno dobiti svoj turistički proizvod?

Zoran Ljubotina: Radićemo na tome. Raspisaćemo konkurs za suvenir grada Zrenjanina, a trudićemo se da što više realizujemo projekte promocije Zrenjanina kroz sve one potencijale koje grad ima. Akcenat ćemo staviti i na ono što do sada nije dovoljno iskorišćeno, a to je ruralni, seoski turizam. Pokušaćemo da približimo sela gradu. Da sve manifestacije kako na selu, tako i one u gradu budu deo jedinstvene turističke ponude.

I love Zrenjanin: Zbog čega je važno da razvijamo turizam u Zrenjaninu?

Zoran Ljubotina: Turizam je nadgradnja. Turizam pospešuje razvoj privrede. Ja se zaista nadam da ćemo u narednom periodu iskazati sav naš potencijal i kapacitet. Da će i naši sugrađani to prepoznati, kao i svi oni koji budu došli u naš grad. A verujte da imamo jako puno i planova i programa i projekata, iako nam je budžet, kao i svima, restriktivan. Trudićemo se da izvučemo maksimalan kvalitet iz minimalnih sredstava koje imamo. Pokušaćemo da iskoristimo i međunarodne i prekogranične projekte. Multikulturalnost i multietničnost je nešto što karakteristiše ovaj region i na osnovu toga se može obezbediti dosta vanbudžetskih sredstava da bismo i rasteretili grad, ali i realizovali sve projekte koje planiramo. Imamo dovoljno i entuzijazma i znanja i kapaciteta da to sprovedemo.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh