I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Simonović: Zrenjanin deli sudbinu železnica u Srbiji

„Došli smo u Zrenjanin da uočimo i saslušamo probleme lokalnih železničara – koji funkcionišu u sistemu Železnica Srbije,  i da čujemo stav rukovodstva grada po pitanju razvoja ovog regiona i železničkog saobraćaja“, izjavio je prilikom današnje posete Zrenjaninu Dragoljub Simonović, generalni direktor „Železnica Srbije“.

Tokom posete višečlana delegacija „Železnica Srbije“ najpre je obišla Glavnu železničku stanicu i depo, nakon čega je usledila poseta „Šinvozu“.

daacaa obrada

Više puta je naglašeno da je Zrenjanin oduvek bio jedno od najvećih čvorišta železnica Srbije – ali se trenutno, kao i većina železnica u zemlji nalazi u veoma teškoj situaciji.

I Taxi Zrenjanin

Prema Simonovićevim rečima, na teritoriji srednjeg Banata devedesetih godina prošlog veka saobraćalo je 16 putničkih vozila koja su na godišnjem nivou prevozila više od dva miliona putnika. Situacija je danas neuporedivo lošija što dokazuje i podatak da su prošle godine ovde saobraćala samo četiri putnička vozila, dok je broj putnika na godišnjem nivou bio oko 73.000.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Naša uloga je da pomognemo rukovodstvu Zrenjanina, privredi i građanima da brže i kvalitetnije prevoze robu i putnike i da pronađemo rešenje aktuelnih problema – kojih je jako puno“, ističe Simonović.

IMG_3215 obrada

Kao najveći problem on je istakao slabu nosivost pružnih koridora u ovom regionu. 

„Trenutna nosivost iznosi 16 tona, a postoji realna potreba za nosivošću od 22 tone. U planu je da danas ozbiljno razmotrimo mogućnost podizanja tonaže za prevoz robe, ali i da povećamo kvalitet prevoza putnika“, uverava nas Simonović. 

On je danas podsetio i da je jedan od razloga trenutno loše rangiranog železničkog saobraćaja u regionu i to što „putnici nikada ne znaju da li će voz uopšte krenuti sa železničke stanice, a kamoli da li će red vožnje biti ispoštovan“.

IMG_3146 obrada

Kao jedno od rešenja trenutne teške situacije u zrenjaninskom železničkom saobraćaju, danas je naveden i Generalni plan razvoja Železnica Srbije – koji uključuje i region Srednjeg Banata.

Najavljeno je i da će ulazak novih vozova iz Rusije-koji se očekuje 2015. godine znatno poboljšati situaciju.

„U planu je da prvi voz koji tada bude pokrenut, krene da saobraća upravo na ovom području –  kao simbol koji označava da ova pruga i čitav region zaslužuju mnogo više od onoga što trenutno imaju“, najavljuje naš sagovornik.

Kada je reč o prevozu robe, Simonović je istakao da će svuda u Srbiji najpre morati da se izvrši delimična ili većinska rekonstrukcija pružnih koloseka, koja će omogućiti i blagovremeno podizanje nosivosti na 22 tone – što je osnova za korišćenje ovog vida saobraćaja od strane privrede.

Revitalizacija koloseka će se obavljati narednih nekoliko godina i to pretežno pomoću inostranih kredita.

IMG_3174 obrada„Planiramo da u narednih pet do sedam godina potpuno promenimo situaciju u železničkom saobraćaju. Od oktobra počinjemo rekonstrukciju pruge Beograd-Pančevo, zatim Ruma-Golubinci, Mala Krsna-Velika Plana i deo pruge koridora oko Mladenovca. Sledeće godine će uslediti radovi na Barskoj pruzi, zatim na celom Koridoru 10, a u toku su i pregovori sa Češkom za dobijanje kredita za izvođenje radova na pruzi Dimitrovgrad-Niš“, najavljuje Simonović.

Kako saznajemo, u planu je da se kroz rekonstrukciju koridora 10 i većih pružnih koloseka, deo šina i pragova koji su u dobrom stanju izvuče i prebaci na zrenjaninske pruge – čime će se obezbediti veća brzina vozova, veća nosivost – a samim tim i veća pouzdanost železničkog saobraćaja.

Posetu delegacije Železnica Srbije, gradonačelnik Zrenjanina ocenjuje kao veoma pozitivnu.

„Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku da ugostimo predstavnike Železnica Srbije. Postoji inicijativa grada i saradnika iz regiona da se zaposleni u železničkom saobraćaju više angažuju, da obezbedimo kvalitetan prevoz i da svi od toga imaju koristi. Očekujem da prestanemo samo da pričamo – već da počnemo da radimo i da svi zajedno stvorimo bolje uslove za železnički saobraćaj u regionu“, rekao je Bošnjak.

Delegacija je danas posetila i „Šinvoz“ – remontni zavod koji radi za „Železnice Srbije“.

daca obrada„Želimo da sa rukovodstvom „Šinvoza“ razmenimo mišljenja u pogledu remontovanja naših vozova. Tražimo generalno rešenje za veće angažovanje svih remontnih zavoda kako bismo im obezbedili više posla“, istakao je Simonović prilikom posete ovom zrenjaninskom preduzeću.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh