I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Setni bluz na fotografijama Željke Gavrilović

U Kulturnom centru Zrenjanina otvorena je izložba fotografija Željke Gavrilović pod nazivom „Blues“.

Željka Gavrilović po struci psiholog rođena je 1949. godine u Loznici podrinjskoj. Od detinjstva je zainteresovana za knjige, slike, prirodu. – Sve što je lepota, što godi čulima i što u  nama pokreće neku daljnu obradu u smislu umetnosti – kaže Gavrilovićeva.   Već sa 12 godina objavljivala je u listovima za decu.  Između nekoliko ljubavi, književnosti, slikarstva, psihologije i matematike za životno zanimanje odabrala je psihologiju ali njeno interesovanje za umetnost nije prestalo.

I Taxi Zrenjanin

 Fotografijom se bavi od 2011. godine. Prvo samostalno izlaganje imala je u španskom gradiću Teruel na Internacionalnom foto festivalu na izložbi „Arhitektura susedstva„. Drugo samostalno izlaganje pod nazivom „I personally“ realizovala je 2013. u Valjevu. Postavku „Blues“ izlagala je na Rudniku kod Gornjeg Milanovca u okviru izložbe „U susret svetlu“ te u Beogradu. Učesnik je brojnih foto konkursa i dobitnica više nagrada. Željka Gavrilović  je i pisac  knjige kratke proze „Fotografije, snovi“ koju su 1994.  objavile „Dečje novine“.

Kolekcija „Blues“ ima dva značenja, bluz ono što je u muzici i bluz kao melanholija. To je deo moje neke najdublje setne prirode. Fotografije kolekcije „Blues“ su nagoveštaji, one idu od prizora do znaka, uvek ostaje pitanje, „A, šta je suština?“ – Ja ne volim pravila, imam svoj pristup i volim da napravim svoju verziju – kaže Željka Gavrilović o ovoj kolekciji.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ona ne koketira sa slikom-fotografijom, ne aranžira, ne montira. Ona kao lovac, lovi trenutak kada je priroda došla čoveku ali ne kao dopadljiva već  svom svojom brutalnošću.

Sve crno-bele fotografije nose atmosferu pretnje, nagoveštaj ili posledicu neke drame. Kiša, blato, oluja, voda, beton, senke drveća, ljudi i ptica… „senke smo samo  koje sudbina mete“ – reči su mr Milomira Romanovića u recenziji „Bluza“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh