I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Selo u kojem se svačiji praznik poštuje

Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, društvene organizacije u Belom Blatu se decenijama unazad trude, da u sklopu svojih aktivnosti ovo multinacionalno i multikulturalno naselje u slozi, ljubavi i sa mnogo poštovanja obeleži dolazeće praznike.

Proslave počinju već 6. decembra, kada najmlađi sa radošću dočekuju čika Mikulaša, a od tog datuma katolički vernici počinju tradicionalne pripreme za proslavu Božića, rođenja Isusa Hrista. Njima se pridružuju i vernici evangelističke i pravoslavne veroispovesti, i u uzajamnom poštovanju i toleranciji se trude, da svaki narod neguje, sačuva i preda  svoju tradiciju obeležavanja božićno-novogodišnjih duhovnih i svetovnih  praznika.

Mađarsko Kulturno-umetničko društvo „Császár-tó“ je u nedelju, 18. decembra u prepunoj sali mesnog Doma kulture organizovalo praznični program, u kojem su božićnim pesmama, recitacijama, priredbom i igrama nastupili najmlađi mestani Belog Blata, učenici Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ i članovi KUD-a „Császár-tó“.

I Taxi Zrenjanin

U Belom Blatu će se narednih dana organizovati i seosko kićenje jelke, zatim „betlehemovanje“, korinđanje, obeležavanje badnjaka, ali i mnogih drugih tradicionalnih događaja. Pored toga, biće priređena i zajednička novogodišnja proslava za decu, doček Deda Mraza, i seoski „božićni performans“, koji se organizuje ispred Doma kulture, kada „lokalni Deda Mraz“  donosi simbolične poklone za decu i odrasle.

Pišu: Milan Nedeljkov i Tivadar Borbelj

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
  • Divider

  • Divider
Na vrh