I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Sednica Saveta SBO: Izraženi problemi sa ujedima pasa i uginulim životinjama

Članovi Saveta Srednjobantskog okruga održali su danas devetu sednicu i razgovarali o situaciji u selima u kojima je stoka bila zaražena bolešću „plavi jezik“, problemu uklanjanja leševa uginulih životinja, realnim i „fingiranim“ ujedima pasa, kontroli kvaliteta vode za piće i ostalim temama.

SEDNICA-SBO

Republička veterinarski inspektor Dijana Maksić Bursać podsetila je da je prvi slučaj „plavog jezika“ otkriven u Tomaševcu, a zatim i Farkaždinu i Aleksandrovu.

– Imali smo mali broj zaraženih životinja, uginuća nije bilo, i od tada nemamo novih slučajeva. Međutim, zaraza još nije zvanično ukinuta, očekujemo rešenje Ministarstva poljoprivrede. Čekamo proleće da vidimo da li će se nešto dešavati oko dezinsekcije, jer se u tom periodu očekuje pojava novih slučajeva zbog tog virusa koji je dosta virulentan i ostaje dugo u organizmu životinja, menja se, mutira iz jednog soja u drugi, rekla je Maksić Bursać.

PerSu marketi

O ovoj temi govorio je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je rekao da će sledeće godine grad izdvojiti minimum 20 miliona dinara za tretiranje komaraca i svih insekata, kao i preduzimanje mera za suzbijanje stočnih zaraznih bolesti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Ovogodišnji budžet je bio 8,5-9 miliona, a u sledećoj će minimalni budžet biti 20 miliona da ne bismo došli u ovu situaciju. Sledeću godinu ćemo dočekati spremno, do 10. januara ćemo raspisati tender za izvođača i krenućemo tretiranje na vreme, rekao je Janjić.

Načelnik Dušan Šijan pokrenuo je temu o velikom problemu stvarnih i lažnih ujeda pasa lutalica na teritorij Grada Zrenjanina, iznevši podatak da grad izdvoji oko 250.000 evra za odštete oštećenima. Jedan broj odšteta isplati se kroz nagodbu, dok je isplata sudskim putem daleko viša.

Šijan je naveo i problem sa odlaganjem uginulih životinja čiji su vlasnici gotovo nemoćni u situacijama kada treba da zbrinu leš. Jedan broj njih odlučuje se za najgoru varijantu – odnošenje leževa na divlje deponije.

– Pozivanje kafilerija iz susednog regiona izuzetno je skupo i smatram da je jednostavnije da za potrebe naših pet opština izgradimo jednu hladnjaču za privremeno odlaganje uginule stoke, kaže Šijan.

SANACIJA I DERATIZACIJA

Odvoženje stoke je izuzetno skupo i u zavisnosti od kilometraže, prevoz i usluge po uginuloj životinji mogu koštati i do 30.000 dinara, rekla je veterinarska inspektorka.

 

NEZADOVOLJAVAJUĆI KVALITET ZRENJANINSKE VODE

Govoreći o trenutnom kvalitetu vode iz gradskog vodovoda, dr Mirko Bačić iz Zavoda za javno zdravlje koje vrši redovne analize, rekao je da su eko česme koje građani u velikoj meri koriste, neefikasne. Kada je u pitanu voda iz vodovoda, rezultati analiza takođe nisu optimistični.

– Procenat fizičko-hemijske neispravnosti je veoma visok i to podrazumeva veliki procenat gvožđa koji nije štetan po ljudski organizam, ali i prisustvo štetnog amonijaka i organskih materija, kao i prisustvo arsena u Zrenjaninu i sedam naseljenih mesta i u Novom Bečeju. Što se tiče bakteriološke neispravnosti, najčešće je prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija koje nisu patogene, a povrmeno nalazimo koliformne bakterije koje govore da se ne radi baš sve kako treba, da imamo malo fecesa u vodi za piće, ali ukoliko se ona ishloriše – taj problem se rešava, rekao je Bačić.

Načelnik okruga Dušan Šijan je na ovo pomenuo aktuelni tender za najboljeg ponuđača koji će pružiti uslugu prečišćavanja zrenjaninske vode, rekavši da će na proleće isteći zakonski žalbeni rokovi za tender te da će krajem sledeće godine biti rešeno pitanje snabdevanja vode.

Direktor Apoteke Zrenjanin Srđan nikolić prezentovao je studiju opravdanosti otvaranja galenske laboratorije pri toj ustanovi u kojoj bi se proizvodili i lekovi i kozmetički preparati.

Foto: RTV

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh