I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Akcija lokalnih samouprava – pošumljavanje srednjeg Banata

Predstavnici opština Srednjobanatskog okruga i Grada Zrenjanina prisustovali su danas sednici koju je sazvao načelnik okruga, Dušan Šijan, a na kojoj su uspostavljeni dogovori o pošumljavanju državnog poljoprivrednog zemljišta i stvaranja vetrozaštitnog pojasa,  nabavci protivgradnih raketa, a upućeno je i upozorenje o opasnostima od posledica požara izazvanih paljenjem strništa.

11

Po pitanju pošumljavanja srednjeg Banata, planirano je da se od državnog zemljišta koje ide na licitaciju izuzmu određene parcele koje bi u saradnji sa lovačkim udruženjima i uz saglasnost republičkih i pokrajinskih institucija, bile pošumljene.

Cilj je da stvorimo vetrozaštitne i poljozaštitne pojaseve u našem regionu. Svih pet lokalnih samouprava već je dostavilo brojeve katastarskih parcela na kojima bi se podizali šumski zasadi. U saradnji sa institucijama videćemo za koje od tih parcela mogu biti izdata rešenja da se realizuje naša namera. Od velikog je značaja da sačuvamo obradive površine od erozije i štetnog uticaja u proleće i jesen, a pogotovo da ublažimo štetan uticaj košave zimi kada imamo smetove na putevima, rekao je načelnik okruga Dušan Šijan.

Fordomanija

Na sednici je potvrđeno da je u toku nabavka protivgradnih raketa koju su lokalne samouprave preuzele na sebe. Sve opštine trenutno imaju manjak raketa i najverovatnije da će biti obezbeđene do pola sezone, te je preporučeno da se procedura nabavki raketa ubrza obraćanjem vladi Srbije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Šijan je predstavnike opština i Grada Zrenjanina podsetio da preko poljočuvarskih službiu aktiviraju štabove, te da se pojača kontrola na poljima u toku žetve kako ne bi došlo do požara usled paljenja strnjika.

Ono što su sve lokale samouprave istakle kao aktuelni problem jeste  ZOO higijena, odnosno situacija u kojoj velike količine novca idu iz budžeta, a da gotovo polovina tih sredstava ode na odštetu za prijave ujeda pasa lutalica.

Kao primer izdvojena je opštine Novi Bečej koja za ove potrebe izdvaja 5 miliona dinara, a gotovo 50% odlazi na odštetu.

Budući da se pretpostavlja i o neosnovanim optužbama, predloženo je i usvojeno je da se  pooštre i preispitaju uverenja za ujede pasa  i da se u zakonu izmeni član o evakuaciji pasa.

– Inicijativa potiče od veterinarske i komunalne inspekcije da se uvede taksa za držanje psa, te da lokalne samouprave razmotre ovaj predlog i pronađu način kako da smanje odliv sredstava, rečeno je na sednici.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh