I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Second hand garderoba – za ili protiv ?

U nekoliko second hand radnji u gradu, sugrađani se mogu obući „od glave do pete“ za par hiljada dinara. U buticima koji prodaju novu robu za istu količinu novca mogu kupiti samo jedan komad garderobe, a nekad – ni toliko.

Polovna ili „roba iz druge ruke“ porušila je tabue koji su bili prisutni pre desetak godina, kada mnogi nisu ni hteli da čuju za gaderobu „koju je neko nosio“. Nizak standard i platežna nemoć uticali su na promenu stava, ali ne samo to. Nakon odbijanja i nepoverenja, nastupila je radoznalost. Oni koji su na svojim prijateljima viđali kvalitetnu, markiranu garderobu koju su platili 2.000 umesto 22.000 dinara, počeli su da menjaju mišljenje. Prvi odlazak u second hand radnju, za mnoge nije bio običan obilazak, već „avantura“.

second hand

– Dosta vremena mi je trebalo da „prelomim“ i odem  prvi put u second hand prodavnicu. Unapred sam se pripremila da me čeka gomila „bofl“ robe, da ću zateći neki prizor kao sa buvljaka. Butik u koji sam ušla bio je uredan, sa hemijski očišćenom i očuvanom robom. Od tada sam redovan kupac i ne slušam one koji imaju nešto protiv – kaže Nadica (39).

I Taxi Zrenjanin

U desetak second hand butika u užem i širem centru grada,  ponuda je različita i očigledno je da zavisi od izvora iz kog se trgovci ovom robom snabdevaju i donose u svoje radnje. U nekima je izbor slabiji, dok ima i onih „sekendica“ u kojima se može naći brendirana odeća „H&M“, „Zara“, „Mango“, „TallyWeijl“, „Fishbone“. Zanimljiva je činjenica da se brendirana majica ovde može kupiti za 500 dinara, što je znatno povoljnije u odnosu na 2.000 dinara koliko na drugom mestu košta ista, nova majica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

non complesso 1

 – Mama me je „prevarila“ tako što je jedan dan kući donela majicu koju smo videle u Novom Sadu, u „Zari“. Bila je preskupa i nismo je kupile. Za par dana ona je bez mog znanja kupila istu takvu majicu koju je u Zrenjaninu kupila po pet puta nižoj ceni. U početku nisam htela da čujem, ali kad sam i sama obišla butik – promenila sam mišljenje. Roba je uredna i čista i može svašta da se nađe. Sada moje drugarice i ja redovno obilazimo second hand radnje i tražimo najbolju garderobu – bila je iskrena naša sugrađanka Tamara (21).

Iako kupovinom polovne robe može da se napravi znatna ušteda u kućnom budžetu, ima i onih sugrađana koji ni po koju cenu ne bi obukli nošenu garderobu. Kažu da protiv takve prodaje nemaju ništa, ali da ipak ne bi nikad pribegli kupovini  „second“ robe.

second hand 11

–  Ne mogu da savladam taj osećaj da je pre mene neko već nosio tu majicu, haljinu.. Nosim ono što imam i desi se da sebi ne kupim novu stvar i po godinu – dve, ali vremena su takva. Moja sestra kupuje polovnu robu i često mi se hvali, ja ipak ne mogu – kaže Zrenjaninka Dragica(57).

U pojedinim radnjama polovna roba se prodavala „na kilo“. Kada kupci odaberu par komada garderobe ona se izmeri i naplati u zavisnosti od težine i vrednosti kilograma polovne robe. Po iskustvima kupaca, ta roba je nižeg kvaliteta u odnosu na onu koja se proaje po pojediačnim cenama.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh