I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Šećerna bolest – peti vodeći uzrok umiranja u našoj zemlji

Povodom Svetskog dana dijabetesa koji se u 2016. godini obeležava pod sloganom „Usmeri oči ka dijabetesu“, danas je u prostorijama Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja „Boško Vrebalov“ dr Rozalija Kormanjoš Senti održala konferenciju za novinare o značaju provere šećera u krvi i mogućim komplikacijama tog oboljenja.

dr-rozalija-kormanjos-senti

Obraćajući se prisutnima, dr Kormanjoš Senti je izjavila da je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja u Srbiji. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u našoj zemlji je do sada registrovano više od 700 000 dijabetičara, dok ih u Zrenjaninu, prema poslednjoj evidenciji, ima 13 000, što čini oko 10% ukupnog stanovništva našeg grada. Doktorka je dodala, da se u Zrenjaninu broj obolelih od šećerne bolesti svake godine raste za 500 novoobolelih pacijenata.

Govoreći o najčešćim urozima oboljenja, dr Kormanjos Senti je istakla, da šećernu bolest najviše izazivaju spoljašnji i unutrašnji faktori: genetika, gojaznost, preteran unos slatkiša i nezdrave hrane, pušenje, stres, oboljenje jetre, mišića itd.

PerSu marketi

-Dijabetes se ne dobija „od danas do sutra“. Bolest se u ljudskom organizmu razvija od 10 do 12 godina, i ako se ne otkrije na vreme, mogu nastati neželjene komplikacije. Zahvaljujući nauci, koja je u poslednje vreme napredovala, pacijent pored saveta svog lekara, mora da preuzme odgovornost za svoje zdravlje: da na vreme i pravilno uzima lekove, da se pridržava saveta stručnog lica, da smanji unos nezdrave hrane i da poveća fizičku aktivnost – istakla je doktorka.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

specijalisticka-poliklinika-zrenjanin-ilove-zrenjanin-tivadar-borbelj

Dr Rozalija Kormanjoš Senti je na kraju izjavila da je u poslednje vreme, na žalost, sve više mladih osoba, koji se javljaju Savetovalištu zbog šećerne bolesti. Najveći uzrok toga jesu nedovoljna fizička aktivnost (provođenje puno vremena ispred kompjutera), unos brze hrane i genetika.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh