I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Sećanje na žrtve-obeleženo 70 godina od oslobođenja Aušvica

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu kada je u logorima smrti ubijeno na milione Jevreja i drugih naroda,obeležen je danas u Zrenjaninu polaganjem venaca na spomen ploču postavljenu na mestu na kojem se nalazila nekadašnja Sinagoga.

Ovaj datum ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao sećanje na 27. januar 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila koncentracione logore Aušvic-Birkenau u kojima je ubijeno 1,7 miliona ljudi, od toga milion Jevreja.

polaganje-venaca-zrtva-holokausta1

Vence su položili predstavnici Jevrejske opštine, grada Zrenjanina i omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Fordomanija

– Zrenjaninska jevrejska zajednica i lokalna samouprava ne zaboravljaju dan kada je više od 1200 Jevreja odvedeno put Begeja u nepovrat. Nikada više ne bi trebalo dozvoliti da se čoveku ovako nešto desi, jer polazimo sami od sebe, da pogubna politika i pogubna razmišljanja i ideologija dovode do toga da zaboravimo na prave vrednosti koje nosi svaki pojedinac. Jevrejska opština ima 42 porodice, i u svakoj mora da postoji potomak, to je drugo ili treće koleno, rekla je predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Vence su ispred lokalne samouprave položili gradska većnica Dubravka Bulovan Bengin i pomoćnik gradonačelnika David Dimkić.

polaganje-venaca-zrtve-holokausta2

polaganje-venaca-zrtve-holokausta-3

Aušvic je postao najveći logor u kojem je nacizam ostvarivao stravičnu zamisao o masovnom uništavanju ljudi.

Prvobitno zamišljen kao zatvor za poljske političke zatvorenike, izgrađen je na jugu Poljske u blizina Krakova, u gradu Osvjenćim, a njegovu izgradnju naredio je Himler 27. aprila 1940. godine.

U blizini glavnog logora kasnije je izgrađeno još oko 40 drugih. Tako je tri kilometra dalje, u selu Bžežinka, 1941. godine izgrađena ogromna fabriku smrti Birkenau, a tu su još i logori u Belzecu, Sobiboru i Treblinki.

Zna se da su ta tri logora izgrađena na osnovu „Operacije Rajnhard“ koja je pokrenuta s ciljem „konačnog rešenja“ za jevrejsko pitanje, a prema podacima vašingtonskog Memorijalnog centra posvećenog holokaustu, u toj operaciji je ubijeno 1.7 miliona Jevreja, navodi AFP.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh