I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Saveti ornitologa: Kako da pomognete pticama u vrelim danima

Vrućina i suša koja tokom letnjih meseci otežava život nas, ljudi, na sličan način deluje i na većinu divljih životinja.

Većina njih, ipak, mnogo teže dolazi do pijaće vode nego mi, posebno u predelima koji su i inače siromašni vodenim resursima. Čak i kada nađu pojila sa vodom, naročito u strmim kanalima i dubokim vodotokovima, često se dešava da su njihove obale nepristupačne, što neretko dovodi do pada u vodu, a često i davljenja.

ptice-osvezenje1

Ptice vodu tokom cele godine, a posebno preko leta, trebaju da bi je pile, da bi se u njoj kupale, a pre sezone gnežđenja neke od njih i grade, odnosno dograđuju gnezda materijalom koji pronalaze u vodi. Upravo tu nam se nudi mogućnost da im značajno pomognemo tako što ćemo za njih napraviti pojilište, u kome će stalno biti dovoljno vode. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije preporučuje da upravo to i uradimo, kako bismo dali šansu pticama da prežive nepovoljno vreme i polako se spreme za jesenju seobu, koja je za neke vrste već počela.

PerSu marketi

Prvi način – pojilište je najbolje napraviti u bašti, pored kuće ili vikendice, odnosto mesta blizu koga postoji izvor vodovodne ili slobodne vode, kako bi se pojilište uvek moglo napuniti svežom vodom. Najsigurnije za male ptice je pojilište na uzdignutom postolju (plastičnom, betonskom ili napravljenom od nekog drugog glatkog materijala), na kome je posuda postavljena najmanje metar iznad tla, kako bi bila teže dostupna mačkama. Sama posuda ne bi trebala da ima strme ivice, već blage, a voda treba da bude duboka do 7 cm.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Druga opcija je da voda bude dublja, ali da se u posudu stave veći komadi šljunka ili kamenje koje će delom biti iznad površine vode na kome će ptice da stoje dok se kupaju ili piju vodu. Posude mogu da budu postavljene i na grane drveća, krovove ili terase, ukoliko to olakšava punjenje, no u tim slučajevima ih verovatno neće posetiti toliko puno ptica različitih vrsta. Naravno, u prirodi ptice vodu piju sa nivoa tla. Iz tog razloga, bazen je bolje postaviti u rupu na tlu koja je obložena vodonepropusnim materijalom, iako je u tom slučaju mnogo veća opasnost da će ptice koje sleću stalno vrebati mačke i psi. Manja je mogućnost da će to biti posebno štetno ukoliko je bazen sakriven među višom vegetacijom. Konačno, ni običnu ponudu tepsije sa vodom ptice neće potpuno odbiti kada prigusti.

ptice-osvezenje

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode da pojilice, u zavisnosti od toga gde su postavljene, brzo privlače mnogobrojne ptice pevačice, među kojima se najpre mogu očekivati vrapci, kosovi, drozdovi, senice, čvorci, vrane, svrake, ali i mnogobrojne druge žedne životinje. 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh