I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Brojni smerovi u srednjim školama neusklađeni sa potrebama privrede u Zrenjaninu

Od drugog kruga upisa u školsku 2014/2015 godinu prošlo je skoro mesec dana, a prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije srednje škole upisalo je 1189 đaka.

tesla

Prema informacijama Školske uprave Zrenjanin, ove godine je upisano 150 učenika manje, ako ukoliko se napravi računicu i ovaj broj podeli sa optimalnim brojem učenika jednog odeljenja koji iznosi 30, dobija se poražavajući podatak da to predstavlja čitavih pet odeljenja manje.

– Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola “Uroš Predić” ove godine je bila u deficitu kada je u pitanju broj upisanih učenika. Od ukupno sedam odeljenja koliko škola po programu može da upiše, u prvi razred ove srednje škole krenulo je ukupno pet odeljenja. Pored toga, u ovoj ali i u drugim školama, postoji problem sa pojedinim smerovima koje upiše svega troje ili četvoro učenika, tada se ovi đaci, na našu, i preporuku rukovodstva škole, preusmeravaju u druga odeljenja, kaže načelnik Školske uprave Zrenjanin Staniša Banjanin.

I Taxi Zrenjanin

Osnovni problem prilikom upisa jeste taj što program za tu godinu nije usklađen sa realnim potrebama tržišta, ali i učenika. Ranije je odlučeno da se smanji broj onih koji upisuju opšte i društvene smerove, kako bi učenici bili orijentisani na smerove određenih škola koji nisu popularni prilikom upisa.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Da li će neki smerovi biti ubačeni, ukinuti ili povučeni na određeno vreme, odlučuje rukovodstvo škole, a naša uloga u tom procesu je isključivo posmatračka i savetodavna. O tim stvarima, iyme]u ostalog, odlučuje lokalna samouprava, ali i viši nadležni organi zaduženi za ovu oblast, rekao je Banjanin.

Međutim, po planu i strategiji Ministarstva prosvete ipak je odlučeno da se ne ograničavaju opšti smerovi i profili, jer će motivisati srednjoškolce da u većem broju upisuju fakultete. Razlog ovome je smanjena stopa visokoobrazovanih kadrova u Srbiji u odnosu na evropski i svetski prosek.

– Najbolje rešenje je da se plan upisa prilagodi privredi našeg grada. To znači da se u dogovoru sa svim privrednicima ustanovi koja zanimanja su tražena ili nedostaju i na osnovu toga treba sprovesti celokupnu strategiju. Dobar primer je naftaški smer koji je otvoren u Tehničkoj školi “Vasa Jankov”, gde bi nakon završenog školovanja, stručan kadar imao priliku da se zaposli u Naftnoj industriji Srbije. Još veći rezultat bi bio postignut kada bi se slični smerovi otvorili na Višoj tehničkoj školi ili Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin”, ističe Banjanin i dodaje da bi na taj način imali celokupan proces školovanja prilagođen našem tržištu.

medicinska

 

UČENICI ZAOBILAZE NEPOPULARNE ŠKOLE I SMEROVE

Određene škole su manje popularne među učenicima koji se upisuju i prema rečima Banjanina na osnovu sprovedenih evaluacija, može se videti kakav imidž imaju prosvetne ustanove među đacima.

– Nažalost, nakon poslednje završene evaluacije uvideli smo da je imidž jedne škole na izuzetno niskom nivou. U prilog tome ide i činjenica da se broj upisanih učenika u toj školi podudara sa našim procenama. Svaka škola prilikom izrade godišnjeg plana ima deo koji je namenjen poboljšanju ugleda, na kojem radi rukovodstvo škole, profesori, ali i učenici svojim uspesima, kaže naš sagovornik.

 

U SBO NEMA ŠKOLA SA BLOKIRANIM RAČUNIMA

Brojnim školama u Srbiji blokirani su računi usled velikih dugovanja. Međutim, to nije slučaj i sa Srednjobanatskim okrugom.

– Na području našeg okruga nema blokiranih računa, postoje određena dugovanja, koja ima veliki broj škola, ali do ovakvih mera i sankcija još uvek nije došlo. Nezvanične informacije pokazuju da se određen novac, koji je namenjen budžetu određenih škola, nenamenski troši, ali to nije u delokrugu našeg rada. U našoj nadležnosti su isplate materijalnih i putnih troškova i stručno osposobljavanje, kaže Banjanin za portal I love Zrenjanin.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh