I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Kako su meštani Taraša obeležili dolazak roda u selo (10 SLIKA)

Udruženje građana „Taraške rode“ obeležilo je dolazak roda u Taraš manifestacijom u kojoj su učestvovali najmlađi meštani. Članovi tog udruženja pripremili su juče višesatni program za decu, učenike lokalne osnovne škole.

PerSu marketi

Deca su obišla gnezdo u koje tradicionalno svake godine sleće Prvoje, mužjak bele rode. Bandera na kojoj se nalazi gnezdo ovog mužjaka, posebno je i obeleženo. Program su činili i pozorišna predstava, trejler filma „Pod istim nebom“ i animirani film „Rode“.

Ova aktivnost je predviđena projektom koji nosi naziv „Zaštita belih roda i njihovog staništa edukacijom školske dece“, a koji je finansijski podržan od „EuroNatur“ fonadacije. Projekat realizuje UG „Taraške rode“ u saradnji sa OŠ „Svetozar Marković-Toza“ Elemir.

TARAŠ JE „SELO RODA“

Prema sedmom međunarodnom popisu belih roda koji je u Srbiji sproveden tokom 2014. od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Taraš je imao najveći broj gnezdećih parova ove zaštićene vrste – čak 40.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Nemačka fondacija EuroNatur, koja se bavi zaštitom prirode, je kako zbog najvećeg broja belih roda tako i zbog sprovedene zaštite, održane manifestacije, promocije sela u širim okvirima, rešila da selu Taraš dodeli specijalan status koji nosi naziv „Evropsko selo roda 2015“. Cilj ovog priznanja je da na međunarodnom nivou promoviše mesta od izvanredne prirodne i kulturne baštine, kao i da promoviše pozitivan primer zaštite ove vrste i njenog staništa.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh