I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Kako su meštani Taraša obeležili dolazak roda u selo (10 SLIKA)

Udruženje građana „Taraške rode“ obeležilo je dolazak roda u Taraš manifestacijom u kojoj su učestvovali najmlađi meštani. Članovi tog udruženja pripremili su juče višesatni program za decu, učenike lokalne osnovne škole.

I Taxi Zrenjanin

Deca su obišla gnezdo u koje tradicionalno svake godine sleće Prvoje, mužjak bele rode. Bandera na kojoj se nalazi gnezdo ovog mužjaka, posebno je i obeleženo. Program su činili i pozorišna predstava, trejler filma „Pod istim nebom“ i animirani film „Rode“.

Ova aktivnost je predviđena projektom koji nosi naziv „Zaštita belih roda i njihovog staništa edukacijom školske dece“, a koji je finansijski podržan od „EuroNatur“ fonadacije. Projekat realizuje UG „Taraške rode“ u saradnji sa OŠ „Svetozar Marković-Toza“ Elemir.

TARAŠ JE „SELO RODA“

Prema sedmom međunarodnom popisu belih roda koji je u Srbiji sproveden tokom 2014. od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Taraš je imao najveći broj gnezdećih parova ove zaštićene vrste – čak 40.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nemačka fondacija EuroNatur, koja se bavi zaštitom prirode, je kako zbog najvećeg broja belih roda tako i zbog sprovedene zaštite, održane manifestacije, promocije sela u širim okvirima, rešila da selu Taraš dodeli specijalan status koji nosi naziv „Evropsko selo roda 2015“. Cilj ovog priznanja je da na međunarodnom nivou promoviše mesta od izvanredne prirodne i kulturne baštine, kao i da promoviše pozitivan primer zaštite ove vrste i njenog staništa.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh