I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Ritovi donjeg Potisja i Park prirode Potamišje neiscrpljeni resursi

Najmlađe javno preduzeće „Rezervati prirode“ u fazi je dobijanja upravljanja Specijalnim rezervatom prirode „Ritovi donjeg Potisja“, a kako je na jednoj od poslednjih sednica Gradskog veća potvrđeno, ta odluka države očekuje se do kraja maja.

Pored želje za upravljanjem nad tim resursom, „Rezervati prirode“ pokrenuće inicijativu i za dobijanje nadležnosti nad Parkom prirode Potamišje.

rezervati-prirode
Direktor tog javnog preduzeća, mr Dejan Jovanov, kaže za I love Zrenjanin da su ta dva područja od izuzetne važnosti kako zbog saradnje sa Mađarskom i Rumunijom kroz teritorijalnu i povezanost vodenim resursima, tako i zbog potencijala koje te oblasti pružaju.

– Ritovi donjeg Potisja i Park prirode Potamišje nisu do sada imali upravljača i nad tim teritorijama nije bila razvijena velika privredna i turistička delatnost. Imamo brojne opcije i mogućnosti šta sve možemo da uradimo – od turističkih i edukativnih sadržaja, očuvanja ribljeg fonda, pošumljavanja, uređivanja korita do pokretanja ruralnog razvoja kroz saradnju sa lokalnim stanovništvom, kaže Jovanov.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Pored dva resursa koja nisu imala upravljača, vodi se borba i za drugu grupu dobara nad kojima se trenutno staraju privatna lica, a to su specijalni Rezervati prirode „Stari Begej-Carska bara“, „Okanj“, i slano jezero Rusanda.

Procedura je spora budući da Pokrajinski organi smatraju da sadašnji upravljači nisu najbolje ali su „pristojno“ rešenje.

Mi imamo gomilu dokaza koji govore suprotno. Ubeđeni smo da će vreme pokazati da pojedini upravljači nisu dobri, i kao što smo u analizi opravdanosti naveli, ako se ovako nastavi, Rezervat prirode „Stari Begej-Carska bara“ za 10 godina neće postojati. U Specijalnom rezervatu prirode „Okanj“ prošle godine su se desila tri požara. Treće dobro, jezero Rusanda, tek je dobilo upravljača, i u narednom periodu ćemo videti kakvo će biti ophođenje. Mi želimo da imamo saradnju sa svima, bez obzira da li trenutno upravljamo tim dobrima ili ne, kaže sagovornik portala.

Jovanov dodaje i da je njihova težnja kao javnog preduzeća da preuzmu nadležnost nad prirodnim dobrima od privatnih firmi i lica, potpuno opravdana.

– Pristupanjem Evropskoj uniji i ulaskom u proces pridruživanja, decentralizacija upravljanja zaštićenim područjima ne opstaje. I u regionu zaštićenim područjima upravlja javni sektor, a ne privatnici.

Gradski većnici nedavno su dali saglasnost da „Rezervati prirode“ počnu da se staraju o spomenicima prirode Beli dud, Hrast lužnjak i Županijski park, o kojima je do sada brinuo grad, odnosno Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh