I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Regata “Reka” stigla do Zrenjanina (VIDEO)

Učesnici regate “Reka” koji su u subotu pošli na put dug 420 kilometara u trajanju od 15 dana, pristigli su oko podne u Zrenjanin.

Ovde će ostati do sutra ujutru, kada nastavljaju svoje putovanje ka Segedinu i to preko Novog Bečeja, Mola, Sente i Kanjiže. U povratku iz Mađarske ova grupa će se 12. avgusta zaustaviti i u Aradcu. Ekipa portala I love Zrenjanina plovila je ovog jutra sa ljubiteljima reka, brodova i čamaca od Carske bare do gradske Pivnice, gde su brodići trenutno usidreni.

regata

Tačno u 8 i 15 stigli smo na dogovoreno mesto. U rukavcu Begeja kod Carske bare privezano je više od četrdesetak raznih plovila. Tu su manji i veći brodići, čamci, čak i oni gumeni. Iako je jutro, učesnici regate su vidno raspoloženi. Pokušavamo da stupimo u kontakt sa našim domaćinom, ali je njegov mobilni telefon nedostupan. Kažu nam “to se dešava kada ste u prirodi, signal se vrlo često gubi, a moderne tehnologije tada ne znače mnogo”. Pitamo za Sašu, a ljubazna posada jednog broda nam kaže – “Žabac je sad bio tu”. Nadimak ide uz osobu koja i te kako voli vodu i provodi mnogo vremena na rekama. Zovu nas da im se pridružimo. Pristajemo uz manje poteškoće, jer nam obuća klizi niz padinu, ali na kraju uspevamo da se ukrcamo na brod. Saznajemo da smo sve vreme razgovarali sa kapetanom broda, sa kojim je ustvari i planirana plovidba Begejom.

I Taxi Zrenjanin

Dušan Eglendžija je iz Inđije. Ima 63 godine i od devedesetih godina prošlog veka nije bilo godine da nije učestvovao u nekoj regati.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„U vreme pokojnog kapetana Ike Petrovića koji je jedan od prvih organizatora rečnih plovidbi pa do danas, mislim da ni jedna godina nije preskočena a da nije bilo regate. Ljudi koji imaju plovila svake godine sređuju svoje brodove, čamce za ovo putovanje i za ovaj “godišnji odmor” koji je mnogo interesantniji od boravka na moru, na plaži, gde nema događanja, gde se samo sunčaš i čekaš večeru. Ovde ima nekoliko brodova na kojima su cele porodice, sa sve kućnim ljubimcima. Kada se jednom čovek “primi” na plovidbu, onda je problem odvići se od toga ili baviti se nečim drugim. Učesnici imaju opremu za pecanje, pa gde god pristanemo – lovimo ribu. Svežu ribu odmah pečemo ili kuvamo riblju čorbu, paprikaš. Iz godine u godinu čekamo novu regatu i ponovo idemo, ali ne istim putem. Za ovo putovanje je potrebno dosta slobodnog vremena, dosta ljubavi prema reci, vodi, pecanju… Uglavnom, obilazimo ceo ovaj sistem rečnih tokova. Samo Dunav kroz Srbiju protiče dužinom od 550km, a cela Crna Gora ima 120 km obale, onda možete zamisliti gde sve možemo da plovimo i koliko. Da ne nabrajam druge reke Savu, Tisu, Begej, kanalsku mrežu…“, kaže Dušan.

regata1

Dok čekamo organizatora učimo i da postoje takmičarske i ekološke regare, regate odmora i zabave, a organizuju ih fizička lica ili razna udruženja, turističke organizacije…

Regata „Reka“ održava se četvrti put i to uz podršku Turističke organizacije Stara Pazova. Petnaest minuta pre isplovljavanja sa Carske bare, koje je zakazano za 9 sati, stigao je i izvršni organizator ovogodišnje regate sa kojim smo i dogovarali plovidbu Saša Tabaković.

„Cilj regate je promocija nautičkog turizma, pre svega, a nakon toga dobra zabava. Sa nama plovi 68 brodova i čamaca, a ima oko 200 učesnika. Promovišemo turističke potencijale duž svih reka po Srbiji koje su plovne. Za ove četiri godine koliko održavamo regatu, preplovili smo više od 1.500 kilometara. Obilazili smo reke Savu, Dunav, kanal DTD, Tisu, Begej, Tamiš… u mnogim smo rekama bili, a nadam se da ćemo u mnogima biti u narednim godinama. Ove godine smo počeli sa Dunava, krenuli smo iz Starih Banovaca, plovili smo Tisom, nalazimo se u Carskoj Bari u vodama Begeja, a kasnije se kanalom DTD vraćamo u Tisu. Prvi put plovimo van granica Srbije, tako da smo i prvi put dobili epitet međunarodne regate. Obilazimo 15 opština i gradova, počevši od Stare Pazove, preko Titela, Zrenjanina, Novog Bečeja, Mola, Sente, Kanjiže, a tri dana ćemo biti u Segedinu. Po povratku iz Segedina idemo u Novi Kneževac, Bečej, Adu, Aradac, Stari Slankamen i vraćamo se u Staru Pazovu, odnosno Stare Banovce odakle smo i krenuli“, kaže Tabaković.

regata2

REGATA INTERESANTNIJA OD ODMORA NA MORU

Na prvoj regati je bilo najviše plovila – čak 88, a ove ih je 68 što je opet više nego u prethodne dve godine, tako da interesovanje učesnika raste, kaže naš sagovornik.

„Uglavnom su svi iz Srbije, imamo jednog gosta iz Slovenije. Najmlađa učesnica ima tri godine. Prošle godine, najstariji učesnik je imao 84 godine. Kada je reč o brodovima, to su brodovi za rečnu plovidbu. Oni su od 5-6 metara do 15 metara dužine, i širine 3-4 metara, kako koji. Trenutno se nalazimo  na najvećem brodu regate – dugačak je 14 i širok 5 metara. Brod se zove Tisa“, dodaje Saša Tabaković.

I ubrzo se čuje sirena za polazak. Učesnici odvezuju svoja plovila i polako se kreće put Zrenjanina. Naš brod ima malih poteškoća, jer nas zbog dužine vetar nosi na druga plovila. Ipak, uz pomoć posade i drugih učesnka regate uspevamo da se okrenemo. Vožnja počinje. Dan je sunčan, pa su slike Stajićeva, Ečke i Zrenjanina sa reke još lepše. Jedino vetar jako duva i nosi čaše sa stola, ali to je za reku, kažu, uobičajeno. Putovanje teče bez većih problema, a iskoristili smo ga i da naučimo da vozimo brod. Nije teško, ali se mora biti oprezan. Slično kao kada vozite automobil, samo što između vaše komande i skretanja broda u neku stranu prolazi nekoliko sekundi. Uz to, obavezno moraju da se prate i ostali parametri, stanje vode, ulja, dubine reke… Na deonici kojom smo prošli, dugoj 22 kilometra, Begej ima najveću dubinu od 3,5 metara, a najmanju od 2,1 metar. Nailazimo na mostove. Tu može da se dogodi problem da je most nizak i da nećemo uspeti da prođemo bez spuštanja jarbola. Kapetan usporava. Ukoliko ne budemo mogli da prođemo moraćemo da bacimo sidro, stanemo i spustimo jarbol. Na svu sreću, to ovoga puta nismo morali, prošli smo ispod mosta za možda 15-20 centimetara. Ipak, najkritičnije će biti kod starog Železničkog mosta jer je on najniži. I tu se provlačimo sa nekoliko centimerara. Ubrzo stižemo na odrediše, a to je gradska Pivnica gde se usidravamo. Tu je organizovan tradicionalan doček uz pogaču i so. Na ovoj obali uspevamo da stignemo i do ostalih učesnika regate, koji su, čini se više nego zadovoljni plovidbom.

regata3

„Idemo stalno zajedno supruga i ja.  Sa nama su ovde i tri gošće iz Republike Srpske. Ovo je jedno veliko iskustvo, zato smo i pravili brodić. Na more ne idemo, ovo nam je godišnji odmor, jako se lepo družimo, upoznajemo naše reke, naše gradove…  Za mene je mnogo lepše nego more. Nekada smo išli na more, sada smo pronašli ovo i mislim da je to pravi odmor. Do sada smo bili na ukupno pet regata, a na ovoj – regati „Reka“ smo drugi put“, kaže Nikijur Ćurčić iz Sremske Mitrovice.

„Ovo je za mene stvarno novo iskustvo. Upoznala sam dosta ljudi, upoznala sam gradove Srbije, ovo je  nešto prelepo. Drugi put sam na regati „Reka“ i očekujemo ono što je bilo i prošle godine, a to je druženje. Preporučujem svima da ovo probaju. Mnogo je uzbudljivo“ kaže Nataša Glamočak iz Bosanske Gradiške.

Dubravka Božić iz Beograda i njen suprug su učesnici regate „Reka“ od prve godine.

„Ovo je četvrta regata u organizaciji Stare Pazove, a inače plovimo već 30 godina. Svima bih preporučila, ko može da se pridruži. Vidimo svašta, lepo se družimo… Ovde možete da naučite da pružite pomoć prijatelju bilo kom, bez obzira da li ga znate ili ne i to je najvažnije. Svaka regata ima nove ljude i upoznajemo se. Ranije je išla i ćerka sa nama, a sad samo nas dvoje “, kaže naša sagovornica.

Tu je i Nemanja Arački, takođe iz Beograda, koji je tokom regate proslavio i svoj 10. rođendan.

„Ovo mi je treća regata i mnogo mi se sviđa, zato što ima puno čamaca i možemo da se družimo. Na ovoj regati sam proslavio rođendan, bilo je lepo, tu su bili mama, tata, sestra i drugari sa regate. Za rođendan sam dobio čamac i lampu. I kad odrastem učestvovaću u regatama“, kaže Nemanja.

regata4

GRAD PLANIRA DA UREDI BEGEJ I IZGRADI PRISTANIŠTE

Učesnike regate pozdravili su predstavnici lokalne samouprave i Turističkog centra grada Zrenjanina.

„Regata „Reka“ kao svojevrstan ekološki karavan je sama po sebi veoma privlačna. Afirmiše razvoj turizma u priobalju i na taj način oživljava reke kao i čitav turizam i u gradu i u okolini. Begej je oduvek bio bitna vodena saobraćajnica jer povezuje dva velika grada – Temišvar i Zrenjanin. Učesnici regate mogu da  posete staro jezgro grada, da se upoznaju sa nekim znamenitostima grada, da posete okolinu, onoliko koliko imaju vremena.  Tu je i izletište Tisa na kojem će regata takođe boraviti prilikom povratka iz Segedina – biće naši gosti i na izletištu kod Aradca. Tu je Peskara i još mnogo toga što može doprineti kompletnom turističkom paketu za boravak gostiju od nekoliko dana u našem gradu“, kaže Vesna Bugarin iz Turističkog centra grada Zrenjanina.

regata5

Iz grada poručuju da planiraju da ponovo uspostave plovnost Begeja, ali i da izgrade pristanište za brodiće i čamce.

„Mi smo aplicirali za jedan projekat prekogranične saradnje sa Rumunima i u velikom interesu i Srbije i Rumunije je da se uspostavi plovnost Begeja posle 60 godina. Tu je predviđena rekonstrukcija četiri prevodnice, završetak izgradnje biciklističke staze od granice prema Zrenjaninu, koja ide bedemom samog Begeja, čišćenje delova oko prevodnice, nabavka opreme za revitalizaciju Begeja i svakako ono što je za Zrenjanince možda najzanimljivije, to je izgradnja pristana neposredno ovde pored Pivnice, kod „Žutog mosta“ iza nekadašnje fabrike čarapa. Izgradnja jednog velikog pristana koji bi mogao da usidri sva plovila koja dolaze u Zrenjanin, a gde bi bilo i dodatnih sadržaja. Plan je i da napravimo male pristane uz svako selo koje gravitira ka reci. Nedavno smo i uradili deo biciklističkih staza ovde u gradu, neposredno pored reke kako bi što više uživali u čarima reke koju želimo da pročistimo, očistimo i koristimo u punom potencijalu. Da li će se i kada to ispuniti znaćemo u septembru kada budemo čuli da li je Evropska unija prepoznala ovaj važan predlog projekta za koji smo zajedno sa Rumunima aplicirali, jer bi trebalo da se finansira iz evropskih fondova“, kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

regata6

Učesnici regate će do sutrašnjeg polaska ka daljim odredištima uživati u kulturno-istorijskim znamenitostima Zrenjanina, ukusnoj domaćoj hrani i muzici tamburaša koji će večeras svirati u Pivnici.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh