I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Razlozi zbog kojih će Zrenjanin raskinuti ugovor sa Vasertehnikom

Većinom glasova odbornika Skupštine grada Zrenjanina, danas je doneta odluka o raskidu ugovora između preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i nemačke kompanije Vasertehnik (Wassertechnik – WTE).

Odluka je donela izuzetno burne reakcije opozicionih odbornika, a nakon izlaganja svojih mišljenja, odbornici Lige socijaldemokrata, Demokratske stranke, Nove Srbije i Republikanske partije napustili su skupštinsku salu ne želeći da učestvuju u tom činu.

skupstina
Oštre kritike na račun vlasti i odluke o raskidanju ugovora, izneli su odbornici Demokratske stranke Tanja Dulović i Goran Kaurić i odbornik LSV-a, Vladimir Milošev koji je upozorio na „penale“ koje će grad u ovom slučaju morati da plati nemačkoj kompaniji. Po njegovoj proceni, današnja odluka mogla bi da nas košta oko 3,5 miliona evra.

Odbornici su zamerili činjenicu da se jedan ugovor raskida a pritom nije ponuđeno nikakvo novo, alternativno rešenje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

prazne-klupe
Obrazloženje o raskidu ugovora i daljim koracima dao je vršilac dužnosti direktora „Vodovod i kanalizacija“ Goran Tajdić.

goran-tajdicJedan od razloga za ovakvu odluku jeste standard po kojima je WTE došao do zdrave pijaće vode, a koji je u skladu sa evropskim normama.  Međutim, naš pravilnik je sasvim drugačiji i postavlja se pitanje koliko će vremena proći dok se u Srbiji ne promeni taj pravilnik o vrednostima i standardu pijaće vode. Drugi razlog jeste davanje državne garancije. U ovom trenutku „Vodovod i kanalizacija“ sa svojim prihodima ne može da garantuje uzimanje tako velikog kredita, sa druge strane ni Grad Zrenjanin nije spreman, a obzirom da je Gradsko veće dalo predlog da se raskine ugovor sa WTE, to prvestveno znači da nema saglasnosti Republike, da ona svojim sredstvima garantuje za takav jedan kredit. Mi u „Vodovodu“ i čelnici ovog grada moramo da pronađemo drugačije rešenje, model finansiranja, ali to ne može da se otpočne dok se prethodno ne raskine ugovor koji imamo sa Vasertehnikom. Očigledno je da je vreme koliko je trajalo potpisivanje ovog ugovora i prošlogodišnja odluka Skupštine da se ugovor stopira, u suštini samo nastavak tog naloga koje je „Vodovod“ dobio da prekine sve razgovore, i to govori da je odluka o ugovoru između „Vodovoda“ i WTE doneta još prošle godine, rekao je Tajdić.

On je rekao i da se ne odustaje od izgradnje fabrike vode samo znači da se nakon raskida ugovora „može krenuti u traženje drugog načina, tehnologije i finansiranja koji su primereni današnjim ekonomskim uslovima u državi i koji neće opterećivati građane kroz račune za vodu“.

Saša Santovac, odnedavno član Srpske napredne stranke, obećao je da će Zrenjaninci do kraja 2015. godine piti ispravnu vodu.

STAV NADZORNOG ODBORA JKP „VODOVOD I KANALIZACIJA

Nadzorni odbor tog javnog preduzeća tvrdi da nije doneo odluku i preporuku Gradskom veću da ovlasti direktora Gorana Tajdića da raskine ugovor, već samo odluku da Tajdić veću može da se obrati informacijom o dosadašnjim aktivnostima vezanim za fabriku vode. Takvom odlukom Nadzorni odbor ne preuzima odgovornost za dalje poteze po tom pitanju.

VASERTEHNIK ĆE TRAŽITI ODŠTETU

Nakon odluke Skupštine grada, Nemačka kompanija Vasertehnik saopštila je da je razočarana odlukom o raskidu ugovora.

– WTE je u protekle dve godine, otkad je ugovor potpisan, ispunila sve ugovorne obaveze. Kompanija je već testirala rešenja na pilot-projektu i osnovala lokalnu projektnu kancelariju, kao što je zahtevano u Ugovoru. Iz tih razloga, od nadležnih institucija zatražićemo zaštitu naših prava i novčanu odštetu, kao nadoknadu za sve troškove koje smo imali tokom ove dve godine. Podsećamo da je za neispunjavanje obaveza iz ugovora nadležna međunarodna arbitraža, saopštila je kompanija

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh