I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Rano otkrivanje raka dojke najvažniji korak ka izlečenju

Rak dojke čini vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. To je najčešći rak kod žena kako u razvijenm tako i u manje razvijenim delovima sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu se godišnje registruje oko 1 670 000 žena obolelih od ove bolesti, a oko 522 000 umre od ove bolesti svake godine. Prema zvaničnim podacima Registra za rak Intituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u 2013. godini u republici Srbiji je registrovano 3594 novootkrivena slučaja karcinoma dojke, dok je 1647 žena izgubilo bitku sa ovom bolešću. Dostupna stručna literatura pokazuje da kada se karcinom dojke otkrije na vreme u preko 90 % slučajeva lečenje ima dobru prognozu. Međutim zbog kasnog otkrivanja bolesti smrtnost od karcinoma dojke još uvek je veoma visoka.  Mesec Oktobar se kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke obeležava u mnogim zemljama širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od raka dojke. Obzirom da uzroci raka dojke nisu u potpunosti razjašnjeni rano otkrivanje ove bolesti predstavlja vid sekundarne prevencije karcinoma dojke. Kako bi se dovelo do smanjenja smrtnosti ove bolesti i rak dojke dijagnostifikovao u što ranijoj fazi kao i unapredio kvalitet života obolelih žena Svetska zdravstvena organizacija promoviše nacionalne programe za kontrolu karcinoma dojke.. Prateći te preporuke kao i preporuke Evropskih zemalja sa iskustvima iz sprovođenja populacionih skrininga u Republici Srbiji je u decembru 2012. godine započelo sprovođenje programa organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti. Organizovani skrining raka dojke podrazumeva pozivanje i pregled mamografijom žena ciljne populacije od 50 do 69 godina jednom na svake dve godine. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi bolesti, primenom adekvatne terapije i kontinuiranim lečenjem se može spasiti život. Jedan od ciljeva sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke je i unapređenje svesti žena o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke i redovnih skrining pregleda kao i jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova za sprovođenje skrininga raka dojke. Organizovani skrining raka dojke se kontinuirano sprovodi u ukupno 35 opština Republike Srbije u kojima se mamografsko snimanje obavlja u zdravstvenim ustanovama, a dodatno u 21 optini u kojima se snimanje vrši mobilnim mamografom. Trenutno je u toku sprovođenje drugog ciklusa. Od početka sprovođenja programa na pregled je pozvano 355 000 žena životne dobi od 50 do 69 godina, a odaziv na mamografiju je oko 15 % u odnosu na celokupnu ciljnu populaciju.

U Srednjebanatskom regionu u 2014. zabeleženo je  95 slučajeva oboljenja dojke, u 2015. 97 slučajeva. Ono što smatramo uspehom je što je kod većeg broja žena oboljenje otkriveno u ranijim fazama istakao je dr Dušan Hostić načelnik Onkologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“. Jedan od velikih problema je što se ova bolest otkriva u trećem ili četvrtom stadijumu pa je stoga primena programa skrininga za nas korak napred jer se bolest sve više otkriva u ranijim fazama kada je i velika verovatnoća za izlečenje – rekao je dr Hostić.  U 2014. godini na skrining raka dojke pozvano je 3905 žena. Odazvalo se njih samo 1518,a snimljene su 902. Dopunska dijagnostika urađena je kod 85 žena, otkriveno je 78 benignih promena i 6 karcinoma. U 2015. godini do 20. juna pozvana je 1731 žena, obavljeno je 527 snimanja. Otkriveno je 7 slučajeva malignih promena na dojkama. U 2016. skrining je zbog kvara mamografa počeo od 23. maja. Do 30. septembra pozvano je 1075 žena, a do danas nema nijedan slučaj dokazanog karcinoma dojke – kaže dr Laureta Onč Ekvoju načelnica Dispanzera za žene DZ Zrenjanin. Postotak odaziva žena otprilike je na istom nivou kao i u drugim zemljama odnosno oko 30 odsto, a razlog za to najčešće je ritam svakodnevnog života i obaveza , nemogućnost dolaska na zakazani pregled i kod značajnog broja žena i strah i neobaveštenost – kaže dr Žanka Subić koordinator skriniga za Srednjebanatski okrug. Cilj je povećanje svesti žena o potrebi za ovakvom vrstom pregleda te da se tako eventualne zloćudne promene na dojkama otkriju u što ranijoj fazi. Još uvek je veliki broj žena kod kojih se takve promene otkrivaju u kasnijim fazama kada su i prognoze lošije – kaže  dr Tibor Pakoci načelnik radiologije OB „Đ. Joanović“.

file_000

 

I Taxi Zrenjanin

Naš zajednički apel ženama je da se što više odazivaju pozivima za pregled dojki jer je to najbolja prevencija kod ove bolesti – istaknuto je ovom prilikom.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh