I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Rak grlića materice drugi vodeći uzrok obolevanja u Srbiji

Povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, danas je u sali Preventivnog centra Doma zdravlja „dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu održano predavanje na temu zaštite od ove bolesti.

Dr Ivana Grozdanov, specijalista ginekologije Dispanzera za žene Doma zdravlja i Savetovališta za mlade, izjavila je da je ova bolest koja predstavlja globalni problem, treća po učestalosti među malignim tumorima u svetu, a u našoj zemlji rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženama.

-Postoje primarne, sekundarne i tercijarne mere za sprečavanje nastanka raka grlića materice. U primarnoj meri/zaštiti najviše edukujemo mladu populaciju, kako da se zaštiti od humani papiloma virusa (HPV), koji je jedan od glavnih uzroka nastanka ove bolesti. Pod sekundarnom prevencijom podrazumevamo otkrivanje raznih oblika prekanceroza i malignih promena na grliću, nakon čega slede adekvatne terapije. U okviru tercijarnih mera brzom terapijom i rehabilitacijom osobe lečimo otkrivene bolesti, kaže dr Grozdanov.

PerSu marketi

Proveravanje (screening) raka grlića materice u Zrenjaninu se vrši od 2013 .godine. U protekloj, 2016. godini urađeno je blizu 5000 provera, dok je ukupno izvršeno 11 000 skrininga. Starosna dob žena koje su obuhvaćene organizovanim proverama je od 25 do 65 godina, a u okviru pojedinačnih provera od 19 do preko 70 godina.

Dr Grozdanov je na kraju istakla, da je veoma bitno, da se žene štite, da se leče od polno-prenosivih bolesti i da redovno dolaze na preglede.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Еvrоpsка nеdеljа prеvеnciје rака grlićа mаtеricе sе оbеlеžаvа оd 22. dо 28. јаnuаrа 2017. gоdinе. Оvоm nеdеljоm se prenose  pоruкe о znаčајu dоstupnih mеrа prеvеnciје u nаšој zеmlji, u cilju sprеčаvаnjа оbоlеvаnjа i umirаnjа оd rака grlićа mаtеricе. Prеpоznајući znаčај оvе каmpаnjе, Srbiја vеć јеdаnаеsti put акtivnо učеstvuје u njеnоm оbеlеžаvаnju.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh