I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Rafinerija gasa u Elemiru proslavila pola veka rada

U Elemiru je danas svečano obeležena pedeseta godišnjica otvaranja Pogona za pripremu i transport naftnog gasa koji posluje u okviru kompanije „NIS Gazprom Neft”.

Proslavi jubileja prisustvovali su zamenik generalnog direktora kompanije i direktor bloka istraživanje i  proizvodnja Rišat Islamov, direktor pogona za pripremu i transport Predrag Grujić, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak i brojni bivši i sadašnji zaposleni, saradnici i prijatelji preduzeća.

 nis-jubilej-elemir

Postrojenje je izgrađeno i pušteno u rad 23. septembra 1963. godine prema projektu američke i engleske kompanije. Osnovna delatnost pogona je priprema prirodnog i proizvodnja tečnog naftnog gasa i gazolina čije sirovine dolaze sa polja severnog i sredjeg Banata.

I Taxi Zrenjanin

Zamenik generalnog direktora, direktor bloka istraživanje i  proizvodnja Rišat Islamov istakao je da novi proizvodni kapaciteti i moderne tehnologije stvaraju brojne mogućnosti i za kompaniju i za lokalnu zajednicu i izrazio nadu da će ova rafinerija sa još većim uspehom dočekati i stogodišnjicu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 islamov-nis-rafinerija-zrenjanin

Islamov je uručio i prigodne zahvalnice zaposlenima koji su proteklih 50 godina doprinosili radu i razvoju rafinerije.

Pogon neprekidno funkcioniše od svog otvaranja a tokom radnog veka  rekonstruisan je dva puta – 1969. godine povećani su proizvodni kapaciteti i 1988. kada je izvršena zamena dotrajalih i zastarelih uređaja novim i modernijim.

zaposleni-nis-rafinerija-zahvalnice-zrenjanin

Direktor pogona za pripremu i transport, Predrag Grujić, napomenuo je da u ovom postrojenju i danas radi više od 80% opreme koja je ugrađena davne 1963 godine, čemu je najviše doprineo ozbiljan, vredan i požrtvovan rad.

Pogon u Elemiru je među prvima u kompaniji prihvatio i počeo da primenjuje standarde 9001, 14001 i 18001 i prilagodio svoje poslovne aktivnosti ovim međunarodnim aktima.

 bosnjak-nis-rafinerija-zrenjanin

– Naftagas je uvek bio prepoznat kao „naše“ preduzeće- značajni poslodavac i partner grada. Zaštita životne sredine i uspostavljeni međunarodni standardi, razvoj znanja i unapređenja zajednice i  kompanije zajednički su zadaci NIS-a i lokalne samouprave i verujem da ćemo u tome istrajati, izjavio je na današnjoj ceremoniji gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak.

Svečanosti je prisustvovao i zamenik predsednika sindikata Jedinstvene sindikalne organizacije „NIS Naftagas” Milivoje Vojnović.  On je obećao da će se predstavnici reprezentativnog sindikata sa drugim socijalnim partnerima i poslodavcem, u narednom periodu truditi da obezbede očekivane radne rezultate ali i adekvatne uslove rada i zarada.

Aminsko postrojenje – investicija vredna 30 miliona evra

U Elemiru su pre izvesnog vremena počeli radovi na igradnji aminskog postrojenja za uklanjanje ugljen dioksida iz prirodnog gasa. Tim procesom će se kvalitet domaćeg gasa dovesti na nivo uvoznog. Planirani početak rada aminskog postrojenja je 1.jun 2014. godine. 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh