I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Radnička klasa odlazi u raj – film o našoj gorkoj istini (VIDEO)

U velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina sinoć je priređena svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma Marka Cvejića „Radnička klasa odalzi u raj“.

Pedesetominutna priča prikazuje svakodnevni život petoro ljudi. Oni su Zrenjaninci ali bi se u tematici prepoznao bilo koji čovek, bilo gde na planeti koji je obespravljen, ostavljen bez posla, primanja i minimalnih uslova dostojnih čoveka.

– Film sam počeo da radim pre tačno dve godine. Moja ideja je bila da napravim lični, autorski osvrt na socio-ekonomsku situaciju u ovom gradu. Ljude koji ne glume u ovom filmu već su to što jesu lako sam pronašao u narodnoj kuhinji zato što se većina njih tamo nažalost jedino i hrani. Najveća dramatika ovog filma je da ljudi koji su zapravo gradili ovu državu i ovaj grad sada više nisu u stanju da se brinu o sebi – kaže režiser filma Marko Cvejić.

– Ovo je bila svetska premijera, kakve reakcije očekuješ kada se film bude prikazivao dalje, da li očekuješ ikakve reakcije ili da jednostavno bude ignorisan od „ružičaste“ kulture?

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Oni koji neguju kritičko razmišljanje sigurno me neće ignorisati. Ne gajim veća očekivanja da će ovaj film nešto da promeni, naprotiv, mislim i da neće promeniti. Moj cilj je da zabelžim jedno vreme i ljude kako ne bi otišli u zaborav.

Na filmu su radili Serđo Kalezić kao direktor fotografije, montažu potpisuje Aleksandar Ljiljak, koproducent Tom Gomizelj, muzika Vitja Balžaroski, obradu zvuka radio je Jernej Černalogar.

Protagonisti u filmu su: Alfred Kelemen, Marija Keresteš, Milan Simić, Jovica Berbakov, Mihalj Keresteš i sada pokojni Branislav Odžin.

Ovo je film o položaju nekadašnje radničke klase u savremenoj post- socijalističkoj Srbiji. Priča filma prati petoricu junaka kroz čiju svakodnevicu se analitički prikazuje socio – ekonomska situacija u zrenjaninskoj privredi, i njen realni uticaj na živote desetine hiljada obespravljenih građana. Ukazivanjem na pojedinačne primere klasičnih žrtava tranzicije i njihove borbe za egzistenciju, osvetljava se jedno doba sa manje poznatim a dragocenim pričama koje je izmenilo svet u kome danas živimo. Kroz lokalnu realnost tako dobijamo sinkretički uvid u problematiku, koja je karakteristična za sve savremene tranzicione države sveta.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh