I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Radnici propalih fabrika štrajkuju glađu

Nekoliko radnika bivših zrenjaninskih preuzeća koji su danas stupili u štrajk glađu, provešće noć okupljeni oko spomenika Kralju Petru.

Za radikalan potez odlučili su se nakon što su poslednjih nekoliko godina svoju pravdu tražili na sudu, i apelovali na pomoć nakon gubitka posla u nekadašnjim zrenjaninskim fabrikama.

strajk

Atmosfera na trgu Slobode oko 20 časova

PerSu marketi

Desetina njih okupljenih u Nezavisnom sindikatu javnih službi Srbije, provela je dan na Trgu Slobode, okruženi transparentima na kojima su bili ispisani nazivi propalih fabrika  – GIK Banat, Udarnik, Bek, Sloga, Servo Mihalj, Fabrika tepiha Proleter. U isto vreme, u gradskoj kući održavala se sednica Skupštine grada, na kojoj se obratio i predsednik Nezavisnog sindikata Ranko Hrnjaz, saopštivši odbornicima da desetak bivših radnika danas stupa u štrajk glađu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

On je rekao da sindikat od nadležnih državni organa traži utvrđivanje odgovrnosti za oko 50 neuspelih privatizacija, u kojima je „bez hleba“ ostalo više od 30.000 ljudi. Hrnjaz je izjavio da se nijedno obećanje republičkih, ali ni lokalnih vlasti do danas nije ispunilo.

photo

Ovaj put ne odustaju od svojih zahteva

Jedna od štrajkača i nekadašnja radnica Agroživa, Slavinka Despotov, kivna je na državu koja nije regulisala potraživanja radnika bivših preduzeća, bez obzira na pravosnažnu presudu. 

Ta ista država nas optužuje za neisplaćena dugovanja po pitanju građanskih obaveza. Njihova izvršenja i pravosnažnost stupaju odmah na snagu, a naša se stavljaju u arhive. Drugi izbor nemamo, ovo je bila i poslednja stanica kako bi se sve vlasti u Srbiji dozvale, kaže ova žena.

Štrajkače je danas posetio gradonačelnik Ivan Bošnjak, i nekoliko članova političkih stranaka, koji su štrajkače pokušali da odgovore od tog čina, podsećajući ih na važnost zdravstvenog stanja.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh