I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Radio emisija novinara iz Zrenjanina među deset najboljih na svetu

Emisija“Radio u Koloru”, epizoda “Da li Tviterašica može da bude spremačica“ odabrana je među deset finalista, to jest među deset najboljih radio-emisija sveta, na najprestižnijem globalnom  radiofonskom takmičenju RADIJSKI URTI GRAN PRI, sa sedištem u Parizu.

radio-emisija

Ove godine tema je bila „Žene i konflikti“, a takmičilo se dvadeset pet zemalja sa dramskim i novinarskim žanrovima međusobno. Globalna organizacija URTI je specifična upravo po tome što je napravila koncept po kojem se takmiče umetničke i novinarske forme na zadatu temu.

Emisija novinara Igora Aleksića“Da li Tviterašica može da bude spremačica“,  koju kao producenti potpisuju Radio Novosti iz Beograda, i Udruženje novinara Vojvodine iz Zrenjanina,  svrstana je među najkvalitetnija radiofonska ostvarenja na globalnom nivou, zajedno sa medijskim kućama iz Benina,  Južne Koreje, Irana, Mađarske, Francuske, Grče, Irske,  Poljske, objavila je francuska asocijacija URTI, uz oznaku „Palmares“, to jest srpska emisija se našla  na  listi deset pobednika ovogodišnjeg takmičenja.

I Taxi Zrenjanin

– Veoma sam zadovoljan jer smo finalisti jedne od najznačajnijih nagrada sveta Radio Gran Pri URTI, sa temom koja se bavi odbranom ženskog dostojanstva.  Ovde su se takmičile produkcije koje ulažu u jednu radio emisiju i po 30 hiljada evra, a mi smo uložili samo znanje i entuzijazam, tako da sam veoma ponosan i srećan – rekao je autor emisije Igor Aleksić. – Ceo profesionalni život sam smatrao da je posao novinara da brani a ne da napada, tako da sam se i ovoga puta potrudio da branimo žene, i  da probudimo društvenu svest o pravdi i pravim socijalnim vrednostima.  Moram posebno da se zahvalim koleginici Miladi Popović s Radio Novog Sada koja me je inspirisala i posavetovala da uradim radijsku emisiju, posle dvadesetak godina pauze, jer sam se u međuvremenu specijalizirao i za televiziju, premda sam obučeni radio-televizijski novinar. Ovo je i njen uspeh, kao i cele ekipe kolega koje su volonterski radile na ovom projektu – naglasio je Aleksić u izjavi za medije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Emisija Radio u Koloru bavila se slučajem tviterašice iz Novog Sada Biljane Ilić Kvrgić koja je ostala bez posla u knjižari, a potom je oglasila da traži posao spremačice. Zbog toga su je napali i Tviteraši i neki mediji, te je odlučila da više javno  ne govori.

Igor Aleksić je kao gostujući autor Radio Novosti uobličio dokumentarnu dramu u kojoj su govorili sociolog Bojan Panaotović, psiholog Aleksandar Šibul i spremačica iz Zrenjanina Milena Knežević ukazujući na socijalne anomalije na koje šira zajednica ne sme da ostane nema, uz bogatu upotrebu zvučnih efekata.

aleksic2

Igor Aleksić

Špicu za emisiju je napravio Zoran Modli,  montorali su je Marjan Mahalup i Jožef Bukovič, snimatelj naracije je bio Vladica Stamenković, koordinatorka Angelina Radosavljević, dok je timom rukovodio Nemanja Minov. Kao novinari-fikseri pomogli su Gorjana Stojković i Miloš Pešić.

Reč je o jednom od najkomplikovanijih radijskih žanrova, koji je očito ostavio veliki utisak na komisiju koja je ovoga puta zasedala u Budimpešti od 20. do 22. septembra.

URTI je, inače, najstarija radio-televizijska asocijascija na svetu,osnovana 1949. godine, aokuplja emitere iz šezdesetak zemalja;  zvanično je priznaje UNESKO.

Gran Pri URTI ove godine je ponela medijska kuća ORTB iz Benina.

Foto/prtsc: www.radiokim.net

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh