I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Radikalni štrajk : Sutra potpuna obustava nastave u školama

Sindikati prosvete sutra će, po drugi put u ovom polugodištu, potpuno obustaviti rad u školama i organizovati protestnu šetnju do vlade, a zaštitnik građana Saša Janković, mada podržava njihove napore na unapređivanju položaja, ističe da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti nanošenjem nenadoknadive štete deci.

skola

Foto : M. Perić

Prosvetari su pet nedelja u zakonskom štrajku i za to vreme, kako je Tanjugu rekla portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković, pregovori sa vladom skoro da se nisu pomerili sa početne tačke.

Unija i još tri sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat „Nezavisnost“, ne odustaju od najvažnijeg zahteva da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata, koje je već počelo.

I Taxi Zrenjanin

„Smatramo da je nedopustivo da prosvetni radnici budu daleko ispod republičkog proseka a da javne službe i javna preduzeća budu daleko iznad, a znamo da kod nas radi 70 odsto visokoobrazovanih ljudi“, rekla je Janković Tanjugu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ona je najavila da će sutra oko 12.30 časova prosvetari biti na trgovima isped školskih uprava svih većih gradova, kao i na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle će prošetati do Ministarstva prosvete i vlade.

Janković je navela da su potvrdjeni skupovi i u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i istakla da će sindikat, ako im zahtevi ne budu ispunjeni, nastaviti borbu za bolji položaj.

Sindikati su prvi put obustavili rad 22. oktobra, a te četiri asocijacije imaju oko 70 procenata članstva od svih zaposlenih u školama.

Ombudsman Saša Janković Tanjugu je rekao da ima izuzetno poštovanje za napor prosvetnih radnika da ukažu na ogromne probleme u prosveti, ali se, kako ističe, to ne može činiti na štetu dece.

Prosveta je, prema recima zaštitnika gradjana, devalvirana, ponižena prethodnih decenija, što ima ogromne posledice po našu sadašnjost i budućnost.

„U tom smislu, mogu samo da podržim napore prosvetnih radnika da unaprede svoj položaj i položaj prosvete u celini“, kaže ombudsman.

S druge strane, podseća Janković, prosveta postoji radi obrazovanja.

„Mislim da nije potrebno naglasiti da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti tako da se nanese nenadoknadiva šteta onima koji u prosveti stiču znanje, pre svega deci“, istakao je on.

Zakon ne predviđa štrajk

Naši zakonski propisi ne predvidjaju potpunu obustavu rada u školama. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju predvidjaju da „nastavnici, odnosno stručni saradnici u školi ostvaruju pravo na štrajk, pod uslovom da obezbede minimum procesa rada škole“ u trajanju od „30 minuta po času u okviru dnevnog rasporeda i obavljanje ispita, a za stručnog saradnika 20 časova rada nedeljno“. Ako nastavnici, odnosno stučni saradnici škole učestvuju u štrajku ne obezbeđujući minimum procesa rada iz stava 2. ovog člana, direktor škole pokreće disciplinski postupak, navodi se u zakonima.

Izvor : 24 sata

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh