I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Radikalni štrajk : Sutra potpuna obustava nastave u školama

Sindikati prosvete sutra će, po drugi put u ovom polugodištu, potpuno obustaviti rad u školama i organizovati protestnu šetnju do vlade, a zaštitnik građana Saša Janković, mada podržava njihove napore na unapređivanju položaja, ističe da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti nanošenjem nenadoknadive štete deci.

skola

Foto : M. Perić

Prosvetari su pet nedelja u zakonskom štrajku i za to vreme, kako je Tanjugu rekla portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković, pregovori sa vladom skoro da se nisu pomerili sa početne tačke.

Unija i još tri sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat „Nezavisnost“, ne odustaju od najvažnijeg zahteva da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata, koje je već počelo.

I Taxi Zrenjanin

„Smatramo da je nedopustivo da prosvetni radnici budu daleko ispod republičkog proseka a da javne službe i javna preduzeća budu daleko iznad, a znamo da kod nas radi 70 odsto visokoobrazovanih ljudi“, rekla je Janković Tanjugu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ona je najavila da će sutra oko 12.30 časova prosvetari biti na trgovima isped školskih uprava svih većih gradova, kao i na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle će prošetati do Ministarstva prosvete i vlade.

Janković je navela da su potvrdjeni skupovi i u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i istakla da će sindikat, ako im zahtevi ne budu ispunjeni, nastaviti borbu za bolji položaj.

Sindikati su prvi put obustavili rad 22. oktobra, a te četiri asocijacije imaju oko 70 procenata članstva od svih zaposlenih u školama.

Ombudsman Saša Janković Tanjugu je rekao da ima izuzetno poštovanje za napor prosvetnih radnika da ukažu na ogromne probleme u prosveti, ali se, kako ističe, to ne može činiti na štetu dece.

Prosveta je, prema recima zaštitnika gradjana, devalvirana, ponižena prethodnih decenija, što ima ogromne posledice po našu sadašnjost i budućnost.

„U tom smislu, mogu samo da podržim napore prosvetnih radnika da unaprede svoj položaj i položaj prosvete u celini“, kaže ombudsman.

S druge strane, podseća Janković, prosveta postoji radi obrazovanja.

„Mislim da nije potrebno naglasiti da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti tako da se nanese nenadoknadiva šteta onima koji u prosveti stiču znanje, pre svega deci“, istakao je on.

Zakon ne predviđa štrajk

Naši zakonski propisi ne predvidjaju potpunu obustavu rada u školama. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju predvidjaju da „nastavnici, odnosno stručni saradnici u školi ostvaruju pravo na štrajk, pod uslovom da obezbede minimum procesa rada škole“ u trajanju od „30 minuta po času u okviru dnevnog rasporeda i obavljanje ispita, a za stručnog saradnika 20 časova rada nedeljno“. Ako nastavnici, odnosno stučni saradnici škole učestvuju u štrajku ne obezbeđujući minimum procesa rada iz stava 2. ovog člana, direktor škole pokreće disciplinski postupak, navodi se u zakonima.

Izvor : 24 sata

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh