I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Naknada po mestu isporuke za gas mora da se plaća dok se sat ne demontira

Podzakonskom regulativom Agencije za energetiku propisano je da korisnici gasa moraju da plaćaju naknadu po mestu isporuke. Čak i kada se gas ne koristi – tačnije kada su isključeni sa mreže. Pre nekoliko dana sugrađanima koji nisu plaćali ovu taksu stigle su opomene. U njima piše da će, ukoliko navedeni iznos ne plate, njihovo dugovanje biti naplaćeno preko izvršitelja.

Osim što se dosta Zrenjaninaca poslednjih dana žali na visoke račune za grejanje, našoj redakciji su se obratili i sugrađani koji su dobili opomene za gas, iako su isključeni sa gasne mreže.

Fordomanija

“Plin sam isključio pre više od 15 godina, jer nisam bio zadovoljan kvalitetom. Sada mi je stigla opomena da će, ukoliko ne platim iznos od oko 1.100 dinara, moj slučaj biti predat izvršiteljima. Otišao sam do ispostave toplane da pitam o čemu se radi. Tamo su mi rekli da je doneta nekakva uredba koja propisuje da svakog meseca mora da se plati određeni iznos za održavanje sata. Ukoliko to ne želim, treba da popunim nekakav zahtev i tada će doći ekipa, koja će skinuti plinski sat i odneti ga”, kaže S.S.

“Platio sam dug, ali i dalje ne znam zbog čega plaćam nešto što ne koristim”

“Kako bih izbegao neprijatnosti uplatio sam navedeni iznos, ali mi i dalje nije jasno šta to moram da plaćam, kada više od deceniju i po ne koristim gas i usluge toplane. Takođe, u tom periodu nikada niko nije došao da održava moj sat. Nejasno mi je i zašto neko mora da uzme sat koji sam ja kupio kada sam uvlačio plin, kako bih bio oslobođen te naknade za održavanje. Zar nije dovoljan pokazatelj i dokaz da nikakvu uslugu ne koristim samim tim što sam se odjavio sa gasne mreže i što su mi plin „odsekli,,”, pita S.S.

Isto pitanje ima i sugrađanin M.J. On je dobio opomenu, a nekoliko dana posle nje i nov račun sa zaduženjem za januar iako mu je piključak za gas razmontiran još pre četiri godine.

“Imao sam neki dug za plin koji nisam platio, zbog čega su me isključili i odneli sve što su hteli i što su spakovali. Ja čak i ne znam šta je sve odneto. Kada smo uvlačili gas, sat sam ja kupio. I to ne ni u Zrenjaninu, nego u drugom mestu jer je tamo bilo povoljnije. Čak sam sam kopao i kanal za priključak. Nisam samo ja, svi smo tako uvlačili gas. Sami smo kupovali opremu i kopali kanale. Dug sada otplaćujem putem administrativne zabrane, ali mi i dalje stižu računi za nešto. Ne znam šta to treba da platim kad gas ne koristim. Pre nekoliko dana je stigao novi račun od dodatnih 100 i nešto dinara. Dug za to nešto je sada narastao na više od 3500 dinara. Zbog čega to da plaćam”, kaže M.J.

Naknada se plaća i kada se gas ne koristi

Odgovore na sve nedoumice koje muče sugrađane kada je reč o ovom problemu potražili smo od nadležnih. U JKP “Gradska toplana” su nam potvrdili da održavanje mora da se plaća, čak i kada je gas isključen.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Naknada po mestu isporuke naplaćuje se našim korisnicima u skladu sa važećom podzakonskom regulativom koju donosi Agencija za energetiku Republike Srbije. A na osnovu Metodologije za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje koja je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije 75/2014 i 105/2016. Reč je o naknadi koja se plaća u 12 mesečnih rata, koja na godišnjem nivou iznosi 1.148,22 dinara bez PDV-a. Na mesečnom nivou to je iznos od 105,26 dinara sa PDV-om. Naplaćivanje naknade po mestu isporuke traje već dugi niz godina”, kažu u Gradskoj toplani.

“Ova taksa naplaćuje se svim našim korisnicima koji imaju brojilo, bez obzira na to da li troše prirodni gas. U poređenju sa snabdevanjem električnom energijom, naknada po mestu isporuke ekvivalentna je angažovanoj snazi na računima za struju. Taksu Elektrovojvodina naplaćuje bez obzira da li trošite ili ne električnu energiju. Oni korisnici koji žele da ne plaćaju ovu taksu, moraju podneti zahtev za isključenje sa mreže distribucije prirodnog gasa. Zahtev za isključenje mogu dobiti u našem korisničkom servisu na adresi Rade Končara broj 10”, dodaju u ovom preduzeću.

Sve reklamacije će biti razmotrene

U JKP “Gradska toplana” ne isključuju mogućnost da je neko greškom dobio račun čak i ako je sat za gas skinut.

“Potrošači koji nemaju brojilo, a dobili su račune ili opomene za plaćanje ove takse, svakako mogu uložiti pisanu reklamaciju koju će predati u našem korisničkom servisu u Rade Končara broj 10 ili je mogu proslediti putem interneta na našu e-mail adresu: office@gradskatoplanazr.rs”, objašnjavaju u toplani.

Taksu po mestu isporuke ne plaćaju samo oni koji nemaju sat za gas

Jedini način za oslobađanje od plaćanja ove takse jeste uklanjanje sata.

“Sat koji se demontira, nosi se na baždarenje, kako bi bio uredno pripremljen za narednu upotrebu. Podsetićemo Vas da je gasno brojilo naše osnovno sredstvo i da je u našem vlasništvu. Gasno brojilo demontiraju stručne službe JKP „Gradska toplana“, kažu u ovom preduzeću.

Naknada za ponovno priključenje 4434 dinara

“Kada se i ukoliko, neko odluči na ponovno korišćenje prirodnog gasa, neophodno je da plati ponovno priključenje samo ukoliko je isključen duže od godinu dana. Tada se plaća iznos od 4.434 dinara sa obračunatim PDV-om, koji se pre svega odnosi na kontrolu unutrašnje gasne instalacije. Oni sugrađani koji su isključeni kraće od godinu dana ne plaćaju nikakav iznos”, navode u JKP “Gradska toplana”.

Dužina gasne mreže koju održava JKP “Gradska toplana” iznosi 766 kilometara. Na njoj ima 22500 potrošača od kojih je 20000 aktivno, stoji na sajtu ovog preduzeća. Osim u Zrenjaninu toplana gas distribuira i u Aradcu, Banatskom Despotovcu, Botošu, Ečki, Elemiru, Zlatici, Kleku, Lazarevu, Lukićevu, Melencima, Mihajlovu i Stajićevu.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh