I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Prvoje ne prekida tradiciju – prvi doleteo u svoj Taraš

Mužjak bele rode po imenu Prvoje, i ove godine se, prvi vratio u svoje selo – Taraš. Meštani kažu da Prvoje dugi niz godina ne prekida dugogodišnju tradiciju u tome da bude prvi koji će za sobom povući jato belih, dugonogih ptica. Zato su mu takvo ime i nadenuli.

I ove godine Udruženje građana „Taraške rode“ obeležiće dolazak roda u svoje mirno selo. Članovi udruženja će za decu, učenike lokalne osnovne škole u subotu 11. mata organizovati „Doček roda“ uz prikladan program. Tako se u 11 sati planira obilazak gnezda sa prvom pristiglom rodom, tačno u podne biće izvedena predstava „Bremenski muzikanti“, nakon toga deca će odgledati trejler filma „Pod istim nebom“ i animirani film „Rode“.

Ova aktivnost je predviđena projektom koji nosi naziv „Zaštita belih roda i njihovog staništa edukacijom školske dece“, a koji je finansijski podržan od „EuroNatur“ fonadacije. Projekat realizuje UG „Taraške rode“ u saradnji sa OŠ „Svetozar Marković-Toza“ Elemir.

Fordomanija

-Većina meštana našeg sela otvoreno se ponosi ovim divnim pticama. Pojedini tu ljubav umeju i da iskažu, kaže Aleksandra Marovac Cucić, predsednica tog udruženja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

ZAŠTO JE TARAŠ „SELO RODA“

Prema sedmom međunarodnom popisu belih roda koji je u Srbiji sproveden tokom 2014. od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Taraš je imao najveći broj gnezdećih parova ove zaštićene vrste – čak 40.

Nemačka fondacija EuroNatur, koja se bavi zaštitom prirode, je kako zbog najvećeg broja belih roda tako i zbog sprovedene zaštite, održane manifestacije, promocije sela u širim okvirima, rešila da selu Taraš dodeli specijalan status koji nosi naziv „Evropsko selo roda 2015“. Cilj ovog priznanja je da na međunarodnom nivou promoviše mesta od izvanredne prirodne i kulturne baštine, kao i da promoviše pozitivan primer zaštite ove vrste i njenog staništa.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh