I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Prvi talas viroze u Zrenjaninu – jedan lekar pregleda i do 100 dece u smeni

U prethodne dve nedelje veliki broj dece predškolskog i školskog uzrasta potražio je pomoć lekara zbog pojave kašlja praćenog visokom temperaturom, u nekim slučajevima i bolovima u uhu. U Dečijem i Školskom dispanzeru u Zrenjaninu kažu da je obim posla povećan za gotovo 80 odsto u odnosu na redovno stanje, ali da oni ne mogu da potvrde da li se radi o gripu.

– Zavod za javno zdravlje Zrenjanin je institucija koja proglašava epidemiju gripa, ukoliko ona postoji, a mi pratimo njihove smernice. Zavod je taj koji traži materijale ili da im pošaljemo pacijente, ali mi za sada nismo dobili takav zahtev. Ne mogu reći da se radi o gripu, iako sve liči da jeste, kaže za portal I love Zrenjanin dr Biljana Obradović, specijalista pedijatrije i načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine.

dr Biljana Obradović

Veliki problem u ovoj situaciji predstavlja manjak lekara odnosno činjenica da je jedan broj lekara otišao u penziju, a da novih primanja zbog zabrane zapošljavanja, nije bilo.

PerSu marketi

– Bilo je dana kada smo po smeni imali i do 200 dece na dva lekara. Sada kada je raspust imamo manje školskih pacijenata jer su deca, dok je trajala školska godina, morala da dođu i zbog opravdanja, kaže dr Obradović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na pitanje da li roditelji dovode ili šalju decu odmah po pojavljivanju prvih simptoma, naša sagovornica kaže da nema pravila i da ima roditelja koji najpre sami pokušaju da se izbore sa temperaturom, dok drugi broj njih dođe nakon prvih visokih vrednosti koje izmere.

-Roditelj najbolje poznaje svoje dete i ako vide da se ono ponaša neuobičajeno, da je mirnije, da slabije uzima hranu, onda trebaju da dođu sami. Roditelji uvek mogu da pozovu i telefonski servis „Halo beba“ u kojem rade naše patronažne sestre iz Doma zdravlja, a mogu i da pozovu dispanzer i da dobiju savet. Ono što ne trebaju da rade, jeste da sami daju antibiotike kojima ni mi lekari ne pribegavamo ako to nije neophodno i ako ne postoji bakterijska infekcija. Samo oko 20 do 30 odsto slučajeva zahteva antibiotsku terapiju, ističe dr Biljana Obradović.

Iako prvi talas viroze polako slabi, iz zdravstvenih institucija najavljuju da se krajem januara, odnosno početkom februara očekuje još snažniji nalet virusa.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh