I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Prvi Festival kobasice i domaće rakije u Belom Blatu

Prvi Festival kobasice i domaće rakije koji je danas trebao da bude održan u selu Belo Blato, otkazan je zbog snažnog olujnog vetra i nemogućnosti da veliki broj učesnika iz drugih mesta prisustvuje događaju.

Ovaj Festival koji organizuju tamošnje Turističko društvo, Udruženje amatera kuvara i Mesna zajednica Belo Blato, pomeren je za nedelju dana i biće održan 8. februara.

Ipak, članovi Udruženja amatera kulinara Belog Blata organizovali su jutros tradicionalni svinjokoljski doručak naravno sa kuvanom rakijom i domaćinskom dobrodošlicom za one koji su se okupili. Postavljen je i prodajni štand, kako učesnici ne bi vraćali pripremljene proizvode kući.

svinjokolj

I Taxi Zrenjanin

TRADICIJA SEOSKOG SVINJOKOLJA

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Tokom festivala biće prikazana tradicija starog seoskog svinjokolja. Dan će otpočeti domaćom rakijom, a zatim sledi priprema mesa. Gosti će moći da vide tajne pripremanja domaće kobasice, bele kobasice, švargle i vrućih čvaraka. Za doručak, organizatori će pripremiti džigericu, slaninu, svežu krv dinstanu na luku, kiseli kupus i pekarski hleb, po ceni od 250 dinara. U poslepodnevnim satima po popularnim cenama moći će da se kupe sveža i pečena kobasica. U ponudi će se naći i domaći kolači, domaća rakija i vino.

festival-kobasice
– Ići u korak sa aktuelnim turističkim ponudama i promovisati svoju sredinu kao potencijalnu destinaciju nije nimalo lak posao. Nije dovoljno imati lepu okolinu, dobru nameru i ljude. Važan je i institucijalni okvir kao podrška, tačnije jasna državna strategija u toj oblasti. Pored toga, nažalost, izražen je i značajno smanjeni standard potencijalnih konzumenata odnosno posetilaca, što je u ovom trenutku otežavajuća okolnost za turističke aktivnosti. Bez obzira na te okolnosti, bitne su manifestacione aktivnosti i sadžaji, koji sigurno proizvode ili će proizvesti dobre efektive. Toga su i u potpunosti svesni ljudi u Belom Blatu, i ono su napravili iskorak u promociji svog sela formiranjem Turističkog udruženja i osnivanjem manifestacija Slatki dan, Ovčarski dani, Dan roda, Etno dan i Dan zdrave hrane, Svetsko prvenstvo u ručnom sečenju trske, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, izrada rukotvorina i suvenira od prirodnih materijala, Likovna kolonija, kojima se pridružuje i Festival kobasice. Ta manifestacija, koja proizilazi iz specifične beloblatske gastronomske tradicije kao refleksije različitih nacionalnih kuhinja, zasigurno će biti velika atrakcija za sve ljubitelje tradicionalnog svinjokolja sa ovih prostora, kaže Milan Nedeljkov, direktor Osnovne škole u Belom Blatu.

Organizatori su pozvali ekipe od 4 do 6 članova da se prijave na festival.

Zadatak ekipa biće da od pet kilograma mesa pripreme kobasicu. Ekipe žiriju trebaju da predaju 30 centimetara pečene i isto toliko sveže kobasice. Žiri će ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja. Kao organizacija obezbeđujemo kompletan materijal – meso, creva za kobasice i stolove, a potrebno je da takmičari donesu mašinicu za mlevenje mesa, posude za meso, špric za punjenje kobasica, začine, dekoraciju stola, rakiju, kažu organizatori.

Kotizacija po jednoj ekipi je 3000 dinara.

Foto : thekittchen.com

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh