I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Provizija na račune – skupa stavka za Zrenjanince

Za plaćanje računa, pored iznosa za uslugu,  Zrenjaninci kao i ostali građani Srbije, izdvajaju dodatno i stotine dinara za visoke provizije.

Visinu naknada, koje se kreću do 25 do 150 dinara po računu, banke i Pošta određuju same i njihov iznos zavisi od brojnih faktora. Iako se, u proseku, na provozije mesečno potroši oko 300 dinara, iznos ovih naknada može biti daleko viši.

 novac-racuni-zrenjanin

Naša sugrađanka, Katica T.(57) istakla je da je po njoj visina provizija – sramotna.

PerSu marketi

– Ovo što se radi prilikom plaćanja računa je pljačka. Ponekad ostavim i po 300 dinara samo za provizije koje bi trebale biti simbolične. Ljudi s pravom imaju razlog da budu revoltirani.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 

NAJVEĆE GUŽVE – U POŠTI

Dugo godina provizije u Pošti jedne su od najnižih, stoga su u njima i najveće gužve.

Meštanin Mužlje, Mihalj P. (64) koga smo zatekli ispred glavne pošte, na naše pitanje o visini provizija,  samo je slegao ramenima i izjavio da one „jesu visoke, ali da je to sistem protiv koga se, mi kao pojedinci, ne možemo izboriti“. 

Za plaćanje računa, poput uplate originalnim računima mobilnih operatera, visina provizije je 35 dinara dok je naknada za uplatu opštom uplatnicom jedan odsto od celokupnog iznosa – minimalno 45 (za uplate do 4.500 dinara) a maksimalno 5.000 dinara (za uplate veće od 500.000 dinara). Na šalterima pošta bez naknade mogu se platiti računi Elektrovojvodine, PTT KDS-a i PTT Neta.

 racuni_zrenjanin

BESPLATNE PROVIZIJE U ZRENJANINU

Veliki spas Zrenjanincima predstavljaju šalteri na nekoliko lokacija u gradu,  na kojima se bez provizije mogu platiti usluge SON-a i Gradske toplane za utrušenu toplotnu energiju ili gas. Po pravilu, na šalterima ovih naplatnih mesta česte su gužve, ali se čekanje isplati za uštedu u proviziji.

– Nije mi teško da sačekam u redu i izbegnem plaćanje dodatnog nameta. Ovde na Bagljašu, u prostorijama mesne zajednice imamo šaltere i ne pamtim kad sam SON i grejanje platila u Pošti. Mislim da svako može da uštedi u svom budžetu, samo ako ima volju i vreme, kaže nam Dragica A. (63) sa Bagljaša.

 

PROVIZIJE BANAKA I DO 150 DINARA

Prošle godine, banke su od različitih naknada i provizija ostvarile dobit od 35,5 milijardi dinara, pišu Novosti. Najmanji iznos provizija je 25 dok u pojedinim bankama dostiže i 150 dinara. Na veće uplate banke uzimaju proviziju od 0,3 do 1,5 odsto.

Naknada je niža za one koji u njima imaju otvoren račun ili koriste trajne naloge putem kojih banka, određenog dana u mesecu, sa tekućeg računa „skida“ deo sredstava u cilju izmirenja obaveza.

Usled ubrzanog napretka tehnologije i sve veće dostupnosti interneta, nemali broj građana odlučuje se na plaćanje računa putem interneta, preko takozvanog e-bankinga.

– Već skoro dve godine, sve obaveze plaćam preko interneta jer mi je tako najlakše i najbrže. Nemam vremena za stajanje u redu, ovako mi je provizija 15 dinara, a u pošti tri puta skuplja, rekao nam je Slobodan S. (42).

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh