I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Prosvetari za septembar pripremaju štrajk ?

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti uputila su molbu ministarstvima prosvete i državne uprave i lokalne samouprave, Srđanu Verbiću i Kori Udovički, za hitan prijem kako bi započeli pregovore o smanjenju plata u javnom sektoru i produženju kolektivnog ugovora, rekao je Tanjugu predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

strajk
On kaže da od predstavnika vlasti traže da se uvedu platni razredi, pa tek kada se izjednače primanja prema stručnoj spremi, da se razgovara o eventualnom smanjenju plate.

– Osim toga, želimo da pregovaramo i o produženju kolektivnog ugovora koji ističe početkom naredne godine, rekao je Brajković.

Ukoliko pregovori ne budu dali željene rezultate, nastavlja on, prosvetari će stupiti u štrajk polovinom septembra.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Zahtev za prijem kod nadležnih ministarstava upućen je nakon zajedničkog sastnka četiri reprezentativna sindikata: Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije(USPRS), Sindikata obrazovanja Srbije (SOS), Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

Jedino je Unija – USPRS odlučila da 1. septembra organizuje štrajk upozorenja, kao i protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

– Smatramo da 1. septembar nije pogodan dan za organizovanje štrajka, jer ne bi bio masovan. Učitelji tog dana primaju prvake, formiraju se odeljenja, objašnjava Brajković zbog čega preostala tri sindikata nisu podržala kolege.

Zajednički stav je, kako kaže, ukoliko pregovori ne daju željene rezultate da se polovinom septembra organizuje štrajk prosvetara.

Izvor: Tanjug

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh