I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Prosvetari sutra štrajkuju

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika sutra će štrajkovati zbog najavljenog smanjenja plata, najavili su danas sindikati.

Predavači u osnovnim i srednjim školama neće održati prvi čas u obe smene.

strajk
Sindikati su najavili i da će sredinom oktobra biti veći štrajk uz potpuni prekid nastave, iako je to mimo zakona.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević okarakterisao je to kao građansku neposlušnost i kazao da će časovi biti nadoknađeni ukoliko nastavnicima bude plaćeno.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kazao je da će najavljnim smanjenjem plata prosvetnih radnika „koja je i onako najmanja u javnom sektoru, biti smanjena sa 43.000 dinara na 39.000 dinara“, te sindikati traže da se prosveta izuzme iz smanjenja.

On je kazao da će najavljenim povećanjem minimalne zarade biti povećana plata „tetkicama“ i domarima, te će tako odnos najniže i najviše plate u obrazovanju biti 1:1,75 „što nikada nije bilo“.

Matijević je kazao da će sigurno biti pritisaka na prosvetne radnike i sindikate da ne obustavljaju rad, ali je pozvao svoje kolege da „ne čekaju milost vlasti da ih izuzme iz smanjenja, jer ova vlast milosti nema“.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović kazao je da ne postoji socijalni dijalog, „već monolog vlasti“ jer sa zaposlenima niko nije pregovarao o smanjenju plata.

Štrajk će podržati članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, Sindikat radnika u prosveti i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije koja je štrajkovala 1. septembra.

Izvor: Beta

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh