I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Prosvetari isključivi: „Nastavljamo štrajk ! „

Situacija u srpskom školstvu ni nakon dva meseca štrajka prosvetara i nekoliko razgovora vođenih između reprezentativnih sindikata i ministra Srđana Verbića, nije rezultirala dogovorom. 

Obrazovanje đaka u školama koje podržavaju štrajk i dalje trpe kroz tridesetominutne časove. Potpredsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Srbije Ranko Hrnjaz podsetio je da kolektivni ugovor u prosveti ističe na sutra.

– Trdeset tri dana se Ministarstvo finansija nije oglasilo po pitanju kolektivnog ugovora, iako su škole bile u štrajku. Zato osnovano sumnjamo da je nekome interes da se ovo otegne. Ušli smo u novi problem jer prema Zakonu o radu, od početka do potpisivanja kolektivnog ugovora ne sme proći više od 45 dana, a danas je 50. dan. Juče nam se javila Agencija za mirno rešavanje sporova, vrlo je verovatno da će biti određeni arbitri i da ćemo ući arbitražu. Kolektivni ugovor ističe sutra i možemo očekivati haos. Oni žele da mi „aminujemo“ otpuštanje dve, tri hiljade ljudi, a oni raspisuju nove konkurse, rekao je Hrnjaz.

prosvetari-strajk

I Taxi Zrenjanin

Dušan Kokot, koordinator za rad Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine podsetio je da je štrajk otpočeo 17. novembra prošle godine i da bez obzira što dugo traje, vreme tokom raspusta nije iskorišćeno za iskorišćeno za uspostavljanje dogovora.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Kolektivni ugovor nije potpisan iako je to isključivo u nadležnosti ministra prosvete koji je imao dovoljno vremena da sa svojim saradnicima to uradi. On je prvo izašao u javnost i rekao da je kolektivni ugovor rešen, da bi nam u subotu vratio taj isti kolektivni ugovor sa, po našem mišljenju, izbrisanim najvažnijim članovima. Mi se sa tim ne slažemo i nećemo pristati na ucenu i takvo bahato ponašanje, kaže Kokot.

O kolektivnom ugovoru govorio je i predsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata, Zvonimir Jović.

–  Mi smo došli u posed kolektivnog ugovora koje je potpisalo zdravstvo i shvatili da mi u prosveti nismo građani drugog, nego trećeg reda i zbog toga ćemo odbiti predlog kolektivnog ugovora za prosvetu. Nastavljamo sa štrajkom, on nije prekinut. Od sutra nastavljamo sa zakonskim štrajkom koji podrazumeva da časovi traju 30 minuta jer ništa od onoga što smo zahtevali nismo dobili. Ključna mimoilaženja kolektivog ugovora su u članu 5. gde su precizirane odredbe Zakona o osnovama vaspitanja i obrazovanja. Apelujem na ministarstvo da se dozove pameti i da nas ne tera da primenjujemo radikalne mere.  Nećemo se zaustaviti na ovome, ovih dana ćemo se obratiti za pomoć Međunarodnoj organizaciji prosvetnih radnika i rada, poručio je Jović.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh