I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • agencija dane
Aktuelno

Projekti grada: klizalište u Plankovoj bašti, konjički centar, festival srednjovekovne kulture

Prekograničina saradnja i zajedničko konkurisanje Grada Zrenjanina i Rumunije projektima za dobijanje sredstava iz fondova Evropske unije mogli bi da reše neke od problema u lokalnoj zajednici poput lošeg stanja gradskih jezera, plovnosti Begeja, uređenja Plankovog parka.

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić, kaže da je grad ove godine konkurisao najvećim brojem projekata do sada, i da su očekivanja za njihovo odobrenje pozitivna.

-Projekti kojima smo konkurisali dele se na regularne i strateške, realizujemo ih sa rumunskom stranom i njihova ukupna vrednost je 24 miliona evra. Regularni projekti vrede od 150.000 evra do 2 miliona evra, strateški od 2,5 do 12 miliona evra. Projekti imaju veliki značaj za naš grad i region jer smo se trudili da obuhvatimo sve oblasti koje su ponuđene programom Evropske unije, osim poljoprivrede koja je verovatno ostavljena za IPARD, poseban evropski fond namenjen podsticaju poljoprivrede, kaže Radišić.

Najveći strateški projekat vredan 12 miliona evra čiji je nosilac JVP „Vode Vojvodine“, odnosi se na rehabilitaciju kanala Begej.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

-Cilj ovog projekta je da se obezbedi kompletna dokumentacija na osnovu koje će se vršiti čišćenje kanala, zatim nabavka opreme za čišćenje, uređenje jednog dela oko prevodnica, rekonstrukcija dve prevodnice sa srpske strane – kod Kleka i Itebeja i dve sa rumunske strane. Begej nije plovan već 65 godina, prevodnice su dotrajale i neophodna je njihova rekonstrukcija. Ovi radovi bi trebali da budu završeni do 2019. godine i praktično tada će Begej biti ponovo plovan za brodove barže do 500 tona. Za veće brodove, do 1000 i preko 1000 tona, potrebno je izmuljavanje. Nadamo se da ćemo sredstva za izmuljavanje, bar u njegovom najkritičnijem delu, obezbediti ili ponovnim konkurisanjem kod evropskih, ili iz nacionalnih fondova. U ovom projektu za Zrenjanin je važna plovnost, mogućnost dolaska turista, manji transporti, ali je posebno bitno što je u projekat ušla i izgradnja biciklističke staze, kaže Radišić.

begej

Jedan deo staze od Zrenjanina do Kleka je izgrađen, a projekat bi omogućio nastavk izgradnje od Kleka do granice sa Rumunijom. Još jedan značajan cilj ovog projekta jeste izgradnja pristana kod lučnog pešačkog mosta.

Drugi strateški projekat jeste rekonstrukcija gradskih jezera koji su poslednjih godina u lošem stanju.

– Projektom kojim smo aplicirali predviđeno je kompletno čišćenje i izmuljavanje korita i utvrda obale, potpuno nove betonske obale na jezerima 1 i 3, saniranje urušenih delova obala. Kada je reč o Jezeru 2, njegova je obala uređena ne tako davno, ali je zarasla, i praktično je samo treba srediti. Ono ne bi dobilo betonsku utvrdu, zadržali bismo prirodan izgled, ali bi izgradili šetalište, pešačku stazu, povezali ga sa obližnjim jezerom, kaže Radišić.

Među strateškim projektima je i rekonstrukcija Kulturnog centra koji bi u budućnosti koristio obnovljive izvore energije. Planirana je zamena svih staklenih površina, sanacija i rekonstrukcija delova objekta na kojima je studijom utvrđeno da imaju velike gubitke energije, sadašnj rasveta bi se zamenila led rasvetom, a deo struje bi se obezbeđivao fotonaponskim ćelijama na krovu objekta. Posebnim projektom Grad Zrenjanin priprema sređivanje velike sale Kulturnog centra, a kojim bi se nabavili nova oprema, rasveta, ozvučenje, scenski materijal.

kc zrenjanin kulturni centar

U regularne spada projekat nabavke opreme za ispitivanje i analizu zemljišta koji je više usmeren ka zaštiti životne sredine. Ovim projektom grad želi da nabavi određeni broj meteoroloških stanica koje bi Poljoprivredna stručna služba povezala sa postojećom mrežom meteoroloških stanica, a one bi opet bile povezane sa stanicama sa rumunske strane. Na taj način bi poljoprivrednici mogli da dobijaju važne informacije o vremenskim uslovima i svim ostalim vezanim za proizvodnju. Cilj ovog projekta jeste i kupovina moderne opreme, priključnih mašina za traktor koje obezbeđuje analizu zemljišta i pokazuje kakvi su preparati potrebni da bi se zemlja obogatila.

– Važan projekat jeste i uređenje Plankovog parka, uvođenje kompletno nove rasvete, video nadzora, ozvučenja, izgradnja dva dečija igračišta i jedne teretane na otvorenom, rekonstrukcija i sređivanje Rotonde. Želimo da ovaj park bude mesto za održavanje manifestacija, koncerata, rekreacije. U jednom delu će biti izgrađeno klizalište od silikonskog materijala koje će moći da se koristi leti i zimi. U ovom projektu smo povezali i uređenje amfiteatra Kulturnog centra kojem želimo da vratimo lep izgled kako bi ponovo bio na usluzi mladima, održavanju koncerata i predstava.

U regularne projekte spadaju i oprema za reagovanje u vanrednim situacijama, nabavka opreme i sredstava za rad Osnovnoj i srednjoj školi „9. maj“, Festival srednjevekovne kulture u okviru manifestacije Dani piva.

Pažnju privlači izgradnja sportsko-rehabilitacionog konjičkog centra na Motelu.

-Pored škole jahanja za decu i odrasle, fokus projekta je na hipoterapiji i pomoći osobama sa invaliditetom i deci sa posebnim potrebama. Sve bi išlo uz obuku i stručni nadzor medicinskog osoblja. Partner u ovom projektu je pančevački konjički klub koje dugo godina ima ovakav centar, rekao je Radišić na kraju razgovora.

motel-sumice

Rezultati konkursa trebali bi da budu poznati krajem leta, odnosno početkom jeseni.

  • Divider

  • Divider
Na vrh