I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Projekat „Moj korak u nauku“ dokazao da su deca željna znanja

Naučnim kvizom za decu koji je održan danas u amfiteatru Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu, završen je prvi deo projekta „Moj korak u nauku“. U okviru tog projekta, veliki broj zrenjaninskih osnovaca pohađao je besplatne naučne radionice od 8. jula do 8. avgusta.

Drugi deo projekta „Letnje šetnje“ počinje sutra, interaktivnom predstavom u Kulturnom centru Zrenjanina.

„Moj korak u nauku“ je organizovalo Hemijsko društvo Zrenjanina uz podršku kompanije NIS „Gazprom Neft“-a, Grada Zrenjanina i Kulturnog centra Zrenjanina. Cilj projekta je popularizacija nauke kroz izvođenje eksperimenata i praktičan interaktvni rad sa decom u laboratorijama i prirodi.

 

PerSu marketi

Projekat je ralizovan kroz niz naučnih radionica koje su se održavale ponedeljkom i četvrtkom u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu. Radionice su vodili i kreirali profesori i asistenti ove škole uz gostujuće predavače – profesionalce  iz različitih oblasti nauke i privrede. Više od 130 mladih Zrenjaninaca pokazalo je  veliko interesovanje a njih 85- oro imalo je priliku da učestvuje u projektu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jedan od edukatora na ovim radionicama bila je i Danijela Jašin, profesor Visoke tehničke škole.

„Danas je održan kviz znanja koji predstavlja završnu manifestaciju praktičnog dela radionica. Nakon 10 nedelja vrednog tročasovnog rada, želeli smo da napravimo retrospektivu onoga što su mališani ovde naučili. Četiri ekipe – „Genijalci“, „Šampioni“, „Mozgovi“ i „Naučnici“, odgovarale su na pitanja iz oblasti prirodnih nauka – matematike, hemije, biologije i fizike a jedan deo pitanja odnosio se na  elektrotehniku i mašinstvo, interesantnim oblastima deci iz osnovnih škola“ navodi Jašin.

Za dugoročni cilj projekta, Jašin ističe formiranje centra za naučno istraživački rad za decu predškolskog i školskog uzrasta.

„Moj korak u nauku“ podržan je i od strane Grada Zrenjanina a pomoćnik gradonačelinka Duško Radišić ističe da je ovo jedan od najboljih projekata, od njih 100, koliko je bilo prijavljeno na NIS-ovom konkursu.

 

Jedan od učesnika bila je i dvanaestogodišnja Milica Đorđević koja nije krila svoje zadovoljstvo zbog mogućnosti da prisustvuje edukacijama. Ističe da su joj se one, od samog početka, izuzetno dopale i da je naučila puno korisnih stvari. Iako se do sada nije susretala sa hemijom, imala je priliku da se upozna sa ovom naukom i da sprovodi različite eksperimente.

Natalija Miškov je nedavno završila peti razred a sa drugaricom se odlučila da deo letnjeg raspusta provede na radionicama. Na naše pitanje da li su joj one bile  teške nije mogla da nam da odgovor jer su im, prilikom praktičnog rada, pomagali profesori koji su im i otklanjali sve nejasnoće i nedoumice.

Da će veliki broj petaka osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ od sada više brinuti o životnoj sredini obećala nam je Darija Kuručki koja uskoro kreće u peti razred. Dariji je ova tema bila najinteresantnija i rekla je da će sve drugare naučiti na koji način treba štititi prirodu i sve što nas okružuje.

Projekat „Moj korak u nauku“ se nastavlja i ulazi u drugu fazu pod nazivom „Letnje šetnje“. Jednom nedeljno u Kulturnom centru Zrenjanina biće organizovane interaktivne prezentacije i predstave iz različitih naučnih oblasti, otvorene za sve zainteresovane posetioce. Prva u nizu, „Zvuk fizike“, zakazana je za petak 9. avgust.

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu pripremili su ovu zanimljivu predstavu koja će posetioce voditi kroz pojam oscilacija i talasa, a završiće se zvukom i karakteristikama njegovog prostiranja.

Ulaznica za ovu predstavu biće plastična flaša ili stara hartija koja će se reciklirati.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh